Bildet: Amerikanerne har et godt samarbeid med kurderne på bakken. Generalmajor Jamie Jarrard i samtale med lederen av militæret i Manbij, Mohammed Abu Adei. Manbij er Erdogans neste erklærte mål. Hva gjør amerikanerne?

Da Donald Trump nylig uttalte at USA kommer til å trekke seg ut av Syria «very soon», trodde forståsegpåere at det var en uttalelse myntet på publikum i Ohio, og ikke uttrykk for omlegging av politikken i Syria.

Trump Freezes Funds for Syrian Recovery, Signaling Pullback

Men nå har Trump frosset en bevilling på 200 millioner dollar som skulle gå til gjenreising av infrastruktur i Syria. Ligger det mer bak? spør man seg nå.

President Donald Trump froze more than $200 million in funds for recovery efforts in Syria as his administration reassesses Washington’s broader role in the protracted conflict there.

The White House ordered the State Department to put the spending on hold, U.S. officials said, a decision in line with Mr. Trump’s declaration on Thursday that America would exit Syria and “let the other people take care of it now.”

Mr. Trump called for the freeze after reading a news report noting that the U.S. had recently committed an additional $200 million to support early recovery efforts in Syria, said the officials. Departing Secretary of State Rex Tillerson pledged the money in Februaryin Kuwait at a meeting of the coalition to defeat Islamic State.

Men en slik stans, for ikke å snakke om tilbaketrekking, vil være i strid med Trumps eget mål om å utradere IS. Kampen mot IS har gått i stå. USA har bare gjennomført noen få bombinger de siste ukene. IS har fortsatt 5 prosent av territoriet de besatt, nok til å «regroup» og komme tilbake.

Eksperter advarer mot å begå samme feil som Obama, da han trakk alle amerikanske soldater ut av Irak i 2011. Det gjorde det mulig for IS å ekspandere.

Trump risikerer et Obama 2.0 hvis han gjør alvor av det han sier, advarer eksperter.

“Trump cannot have a serious Iran strategy if he allows Tehran to win in Syria,” he said. “This is Obama 2.0.” says Mark Dubowitz, CEO of the Foundation for Defense of Democracies, a think tank with close ties to the Trump administration,

En tilbaketrekning vil også – og særlig – ha storpolitiske følger. Russland, Iran og Tyrkia er aktører i Syria. Ingenting ville glede dem mer enn at USA trakk seg ut.  Men det ville skuffe USAs nærmeste allierte: Israel og Saudi-Arabia.

An accelerated exit of the U.S. from Syria would also raise concerns about ceding the hotly contested country to Iran and Russia. That would unnerve Israel and Saudi Arabia, key U.S. allies that both agitate for a tougher U.S. approach to Tehran.

Trump har bekjempelse av Iran som en av sine fremste mål.

Den 4. april skal Erdogan, Hassan Rouhani og Putin møtes i Ankara. De koordinerer sin politikk, mens Trump driver solospill.

Det var daværende utenriksminister Rex Tillerson som 20 januar varslet at USA kom til å bli stående med 2.000 spesialsoldater på kurdisk side på ubestemt tid. Tillerson sa også at USA ønsket å bli kvitt Assad. Det provoserte Erdogan kraftig og som følge derav startet han invasjonen av kurdiske områder i Syria.

Erdogan klarte uten problem å erobre Afrin og 200.000 sivile rømte. Afrin lå som en enklave, adskilt fra de andre kurdiske områdene.

Nå har Erdogan lovet å angripe også dem. Men da møter han amerikanske styrker. Spørsmålet er hva USA gjør: Avskrekke Erdogan eller trekke seg ut?

En tilbaketrekning vil få store konsekvenser for USAs standing i regionen.

Trump ønsker ikke å gå inn i historien som en ny Obama, men det er det han gjør hvis han trekker USA ut.

Det er vanskelig å se for seg at den nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og den nye utenriksministeren Mike Pompeo vil godta en så drastisk omlegging:

Messrs. Pompeo and Bolton back more confrontational strategies against Russia and against Iran, which provides Syrian President Bashar al-Assad with fighters, weapons and advisers critical to his survival.

Det gir ikke mening å utvise russiske diplomater i hopetall og så la Putin ta hele gevinsten i Syria.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!