USA har trent 54 soldater som var ment å kjempe mot IS. Syv av dem – deriblant kommandanten og nestkommanderende – ble bortført da de vendte tilbake til Syria fra Tyrkia, meldte gruppen torsdag.

Det er et ydmykende nederlag for USA og indikerer foul play, skittent spill fra Tyrkia.

The commander, Nadeem Hassan, and seven of his fighters were taken by the Nusra Front, a rival of the Islamic State in Syria, as they were returning from a meeting in Turkey.

Tyrkia ønsker en front mot Assad, og ser gjerne at det blir Nusrafronten som blir spydspissen. Da må USAs styrke ryddes av veien.

Det er logisk: Tyrkia angriper USAs «bakkestyrke» – kurdiske YPG, som er tilknyttet PKK.

En uavhengig styrke trent av USA er et hinder for tyrkiske planer. Nusrafronten tar seg av saken.

Logikk og interesser samsvarer. At Tyrkia offisielt er alliert med USA betyr mindre. Tyrkia takes the US for a ride.

A contingent of 54 fighters from Mr. Hassan’s group, known as Division 30, are the only ones who have graduated from a Pentagon program to train Syrian rebels to fight the Islamic State in Syria. One the fighters taken with Mr. Hassan was his deputy, Farhan Al-Jasem, who commands the fighters who graduated from the American training program.

Med al-Qaida mot IS

USA og Tyrkia har inngått en avtale om å danne en IS-fri sone minst ti mil dyp på den syriske siden. Men detaljene gjenstår, sier amerikanerne. Det er nok et understatement, for djevelen ligger som kjent i detaljene.

Amerikanerne snakker om at de skal samarbeide med «moderate opprørskrefter» på bakken, men det fremgår av sammenhengen at de mener grupper som er kjent for å samarbeide med Nusrafronten.

Belzebub mot Djevelen

“Details remain to be worked out, but what we are talking about with Turkey is cooperating to support partners on the ground in northern Syria who are countering ISIL,” a senior Obama administration official said, using another term for the Islamic State. “The goal is to establish an ISIL-free zone and ensure greater security and stability along Turkey’s border with Syria.”

Det er vanskelig å tro at amerikanerne med åpne øyne kan spasere inn i en slik felle.

Da Hillary Clinton, David Petraeus og Leon Panetta ville selektere og trene syriske opprørere for et år siden, sa Obama nei. Nå legger han opp til et samarbeid med al-Qaida.

Tyrkerne og amerikanerne bruker begge ordet «moderat», men legger forskjellig betydning i det.

The plan would create what officials from both countries are calling an Islamic State-free zone controlled by relatively moderate Syrian insurgents, which the Turks say could also be a “safe zone” for displaced Syrians.

At moderat i dette tilfelle betyr noe som er mindre ekstreme enn IS, bekrefter uttalelsene fra Nusrafrontens samarbeidspartnere.

the new plan directly benefits Syrian Arab insurgents. Islamic State attacks on them east of Aleppo have complicated their efforts to take the half of that city, Syria’s largest, that remains in government hands.

“Any weakening of ISIS will be a privilege for us on the battlefield,” Ahmad Qara Ali, a spokesman for Ahrar al-Sham, an insurgent group that often allies with the Nusra Front, Al Qaeda’s Syria affiliate. “As for our role, we are already in an open battle against I.S.”

Such Syrian Arab insurgents would gain at the expense of the People’s Protection Units, a Kurdish militia known by the initials Y.P.G. that is seeking to take the same territory from the east. While the United States views the group as one of its best partners on the ground, Turkey sees it as a threat; it is affiliated with the Kurdistan Workers’ Party, a militant group whose longstanding conflict with Turkey has flared anew in recent days.

Ahrar al-Sham legger ikke skjul på hvem de er og hvem de samarbeider med. Både Tyrkias og Nusrafrontens fremste mål er å velte Assad. Hvis de kan rulle tilbake IS og kurderne har de oppnådd jackpot. Hvis amerikanerne går med på å la deres flyvåpen støtte Nusrafronten og allierte, innlater de seg på noe som kommer til å få store konsekvenser.

Da vil de svekke den eneste grupperingen som har vist seg i stand til å bekjempe IS og – ikke minst – beskytte svake mindretall mot overgrep.

Bortføringen av syv USA-trente soldater er et alvorlig signal om hva som er i vente.

http://www.nytimes.com/2015/07/28/world/middleeast/turkey-and-us-agree-on-plan-to-clear-isis-from-strip-of-northern-syria.html

 

http://www.nytimes.com/2015/07/31/world/middleeast/us-trained-islamic-state-opponents-reported-kidnapped-in-syria.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂