USA ble påført et ydmykende nederlag da deres egne trente syriske soldater gikk over til Nusra-fronten så fort de krysset grensen. Det skal være snakk om 75 soldater, som brakte med seg våpen og jeep’er.

Nusra-fronten sendte ut triumferende meldinger mandag om at de USA-trente soldatene hadde forrådt sin paymaster. Storyen bekreftes av Syrian Observatory for Human Rights.

The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), a monitoring group, reported that seventy-five Division 30 fighters had crossed into Syria from Turkey early the day before with “12 four-wheel vehicles equipped with machine guns and ammunition”.

..

At the weekend, the group’s chief of staff also resigned, saying the training programme was “not serious”.

In the statement, Lieutenant Colonel Mohammad al-Dhaher complained of insufficient numbers of trainees and fighters, inadequate supplies, and even “a lack of accuracy and method in the selection of Division 30’s cadres”.

The latest developments have only added to the scorn heaped on the much-criticized $500 million (£320m) program, which aimed to forge a 5,400-strong force of “moderate” rebels to combat Isil.

USA har brukt 500 millioner dollar på et program som nesten ikke har gitt resultater. Noe er alvorlig galt. Senatets forsvarskomite lyttet i vantro til sjefen for Centcom, general Lloyd Austin som sist uke kunne fortelle at det kun var 4-5 amerikansktrente soldater inne i Syria som var i aktiv kamp.

USA har hatt store problemer med å filtrere kandidatene. Et stort problem for USA er at soldatene ikke skal bekjempe Assad, kun IS. Det vil ikke opprørerne.

Det vil heller ikke USAs allierte Tyrkia og Saudi-Arabia. Divisjon 30 som den kalles er trent i Tyrkia av amerikanere. Man må undre seg over om Tyrkia kan spille på lag med Nusra og sørge for at alle amerikanske forsøk faller i fisk.

Sist måned skjedde noe lignende da en gruppe fra Division 30 ble angrepet med en gang de krysset inn i Syria. De ble angrepet i en forlegning av Nusra. Flere ble tatt til fange. Først etter noen timer kom det flystøtte. Slikt er prestisjenederlag.

Enda større er nederlaget når egne soldater går over til fienden.

A statement on Twitter by a man calling himself Abu Fahd al-Tunisi, a member of al-Qaeda’s local affiliate Jabhat al-Nusra, read: «A strong slap for America… the new group from Division 30 that entered yesterday hands over all of its weapons to Jabhat al-Nusra after being granted safe passage.

«They handed over a very large amount of ammunition and medium weaponry and a number of pick-ups.»

 

En av kommandantene skrøt endog av at han hadde lurt amerikanerne.

syria.division30.anas.obaid

 

Abu Khattab al-Maqdisi, who also purports to be a Jabhat al-Nusra member, added that Division 30’s commander, Anas Ibrahim Obaid,had explained to Jabhat al-Nusra’s leaders that he had tricked the coalition because he needed weapons.

«He promised to issue a statement… repudiating Division 30, the coalition, and those who trained him,» he tweeted. «And he also gave a large amount of weapons to Jabhat al-Nusra.»

Meldingen kan være en bløff. Det kan være at også denne styrken ble forrådt av Tyrkia. Det vil være vanskelig for amerikanerne å gå ut med at de ikke kan stole på deres allierte og det vet selvsagt tyrkerne.

Tyrkerne er på hjemmebane og føler de kan gjøre hva de vil. USA tør ikke bruke sin makt til å sette Erdogan på plass, av strategiske grunner. Men innad lurer nok USA på om Tyrkia virkelig er en alliert, eller en motstander.

Det ser ut til at USA lider nederlag med sin politikk om å bekjempe IS og ikke Assad.

Tyrkia, Saudi-Arabia og Golflandene respekterer ikke et slikt skille. De vil ha Assad vekk først.

Der er i et slikt lys man må se Putins støtte til Assad og tilbud om forhandlinger til USA. USA befinner seg mellom barken og veden.

Alle forhåpninger i USA og Europa om en forhandlingsløsning og slutt på krigen er ren ønsketenkning.

Europa burde se nærmere på hva det er som driver flukten til Europa. Det er et sett av premisser, en policy som sunni-statene driver – de samme statene som, bortsett fra Tyrkia, ikke har tatt en eneste flyktning. Menneskelig lidelse er ikke en faktor i deres regnestykke. De kjemper mot shia-alliansen og for regionalt hegemoni.

Hvis ikke Europa forstår dynamikken bak krigen og den fullstendige følelsesløse holdningen til menneskelig lidelse vil de bli redusert til avtakere for migrantstrømmen.

Med sitt vedtak tirsdag virket det som EUs innenriksministere hevet denne rollen til et ideelt nivå, som oppfyllelsen av Europas humanistiske arv.

Slik kan man bedra seg selv og kamuflere sitt eget nederlag.

 

telegraph.co.uk

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂