Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia bruker IS som unnskyldning til å støtte Nusra-fronten og bruke dens Army of Conquest som rammebukk mot et svekket Assad-regime.

Offisielt heter det at krigen er blitt så grusom og trusselen fra IS så stor at alt annet er rettferdig. Det kunne like gjerne vært ytret av en europeisk «humanist», for det er jo et argument for at flyktninstrømmen avtar. Krigen kan få en slutt.

Men spørsmålet er om Assad er hovedproblemet. Eller hovedtrusselen.

Den som dikterer spørsmålene, dikterer svarene.

USAs Obama har vist unnfallenhet og de frie syriske styrkene har aldri fått en oppbakning de måtte hatt om de skulle hatt en sjanse.

Den frie syriske hær er en skygge av seg selv. «Outnumbered and outgunnet» som Yaroslav Trimofov skriver i Wall Street Journal.

Det er i en slik situasjon at de konservative sunni-statene ser sitt snitt til å rykke frem. Nusra-alliansen presser fra en side og IS fra en annen. Da får Assad problemer. Hans hær har forblødt i fire års krig. Det finnes ikke nok soldater. Det eneste som holder ham oppe er Hizbollah og Iran. Grunnen til at de holder stand er at krigen er en eksistenskrig for shiaene. Faller Syria kan flere brikker falle. Først og fremst Libanon. En ny krig i Libanon vil bli mer grusom enn borgerkrigen.

USA parkert

 

Den tidligere amerikanske ambassadøren til Syria, Robert Ford, vet hva han snakker om.

“The Turks, the Saudis and the Qataris have decided that the problem above all is to get rid of Bashar al-Assad, and the Americans don’t have leverage over them to change what they are doing,” said Robert Ford, who served as U.S. ambassador to Syria in 2010-2014 and is now a scholar at the Middle East Institute in Washington.

“Those countries are willing to use even the extremist groups like Nusra to bring down Assad, and that determination came out of the failure of the United States to provide a viable alternative to those extremists by ramping up substantially support for more moderate groups,” Mr. Ford said.

Det er verdt å merke seg hva Ford sier: USA har ikke lenger makt til å bestemme hva Ankara, Riyadh og Doha skal gjøre eller ikke gjøre.

Det minste onde

nusrafront.idlib.mai2.15

Foto: Hvis det ikke var for det svarte flagget og de to soldatene med skjegg, skulle man tro det var amerikanske soldater. Det antyder hvor utstyret kommer fra, og at USAs allierte ikke er til å stole på. Bildet er fra Idlib-provinsen i slutten av mai.

De tre statene forsøker å selge sin støtte til Nusra som pragmatisk og klokt, i kjent saudi-stil. Det presenteres som «det minste ondets politikk» for å minske lidelsene. Under dekke av en slik anstendig grunn kan man øke forsyningene av penger og våpen.

The coalescing of regional powers behind this “lesser evil” policy has led to a recent influx of weapons and funding, enabling the so-called Army of Conquest—a rebel alliance in which Nusra plays an indispensable role—to make strategic gains against the Syrian regime in the northern province of Idlib. Rebels allied with Nusra are also advancing in southern Syria.

For folk i regionen er det ikke vanskelig å se hva som foregår. De ser at det er jihad som rykker frem, men styrt av andre hender.

These overtures to Nusra are highly controversial, even among foes of the Assad regime. Sejean Azzi, Lebanon’s labor minister, is a prominent Lebanese Christian politician long opposed to Mr. Assad.

“It is unfortunate that certain Arab countries try to convince the U.S. and the rest of the antiterrorist alliance to rehabilitate Nusra,” said Mr. Azzi, whose Kataeb political party is allied with the Saudi- and Western-backed Sunni bloc in Lebanon’s parliament.

“This is great error—we refuse the choice between ISIS and Nusra, We want to choose between democracy and dictatorship, not between terrorism and terrorism. If the Syrians have to choose between ISIS, Nusra or Assad, they will choose Assad.”

Libaneserne vet. De kjenner lusa på gangen. De vet også at syrerne ville foretrekke Assad fremfor terrorister, hvis de måtte velge.

Normalisering

Det foregår allerede en normalisering av Nusra-fronten. Obamas tidligere utsending til den syriske opposisjonen, Frederic Hof:

“Nusra has been a real magnet for young Syrian fighters who don’t have any particular jihadist or even radical sectarian agenda,” said Frederic Hof, who served as President Obama’s envoy to the Syrian opposition and is now a senior fellow at the Atlantic Council in Washington.

“They have found in Nusra two things. It is well-resourced…And Nusra seems to have been willing to fight the regime and not to engage in some of the corrupt activities and warlordism that you would find elsewhere within the panoply of Syrian opposition.”

Al Jezeera-normalisering

nusra.front.leder.abu.muhammad.al.jawlani

Man må ikke glemme at «normalisering» og «validering» av aktører nå skjer gjennom regionens egne medier. De trenger ikke BBC og CNN.

Nylig ga leder av Nusra-fronten,Abu Muhammad al Jawlani, et timelangt intervju til al-Jazeera. (bildet)

Dressed in a plaid shirt and his face covered, Mr. Jawlani sat in a high-backed, thronelike chair once occupied by Idlib’s former governor. He fielded fawning questions during the two separate, nearly hourlong broadcasts, which were widely seen in the region as an effort by Qatar to make Nusra more attractive.

While Mr. Jawlani repeated his allegiance to al Qaeda leader Ayman al Zawahiri, he said Nusra wasn’t targeting the West and made conciliatory remarks about the Christian minority. He was less conciliatory about Mr. Assad’s Alawite community, saying members of the sect would be embraced as “brothers” only if they convert to mainstream Islam.

Når Jawlani på et så avgjørende tidspunkt – Assad kan falle – sier at hans trosgruppe på konvertere til sunni-islam, kan det bare bety én ting på «midtøstensk»: Ellers blir man et hode kortere.

Stalin-parallell

Amerikanske kommentatorer driver sin form for normalisering: De forbereder USA på en situasjon hvor også jihadister kan bli allierte mot den verste av dem, IS. Det trekkes paralleller til annen verdenskrig og alliansen med Josef Stalin.

Yet, with Islamic State on the offensive, Washington is likely to go “pretty far” in tolerating the budding collaboration between its regional allies and Nusra, said U.S. Navy Adm. James Stavridis, who retired two years ago as NATO’s supreme allied commander.

“It is unlikely we are going to operate side by side with cadres from Nusra, but if our allies are working with them, that is acceptable. If you look back to World War II, we had coalitions with people that we had extreme disagreements with, including Stalin’s Russia,” said Mr. Stavridis, now dean of the Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University in Boston.

“I don’t think that is a showstopper for the U.S. in terms of engaging with that coalition.”

Bare det at man åpner opp for slike allianser – det samme skjer med shia-milits i Irak  – viser at Vesten og USA er ved å omstille ikke bare sitt politiske, men også moralske kompass.

Et Vesten som anlegger en slik målestokk kan være i stand til en hel rekke andre ting. I kampen mot nazismen forsvant mange hemninger. Hvis man anlegger eller godtar Saudi-Arabias, Tyrkias og Qatars, vil man få en helt annen målestokk på kjøpet. Spørsmålet er hvordan det vil influere Vesten.

To U.S. Allies, Al Qaeda Affiliate in Syria Becomes the Lesser Evil