Bashar al-Assad er så ivrig på å fremstille krigen i Syria som en krig mot terrorisme at han har sluppet jihadister ut av fengsler og inngått avtaler med de mest al-Qaida-tro gruppene for å styrke deres stilling mot de mer moderate opprørsgruppene.

Det er et kynisk spill som vestlig etterretning ønsker å avsløre.

Sett fra utsiden virker det irrasjonelt og ulogisk. Hvorfor skulle Assad styrke kreftene som er de mest uforsonlige? Fordi det er hans eneste håp om å bli tatt inn i varmen av Vesten. Hvis Assad kan selge troen på at det står mellom ham og al-Qaida kan Vesten komme til å velge det minste av to onder.

Forrige uke kom det meldinger om at flere vestlige etterretningstjenester har vært i Damaskus for å bli informert, alternativt inngå et samarbeid. Det var en stor fjær i hatten for Assad da BBC «avslørte» dette.

Men nå sier etterretningskilder at Assad spiller et kynisk spill. Han sørger for å styrke jihadistene slik at trusselen blir enda større. Spørsmålet er; kan Vesten samarbeide med et slikt regime? Hva er da forskjellen på ham og al-Qaida? Begge er totalt hensynsløse. Assad er villig til å se gjennom fingrene med og støtte jihadistene hvis det tjener hans sak.

Det samme gjorde faren Hafez al-Assad med terrorgrupper på 70-80-tallet. Og da Irak-krigen begynte lot Assad utenlandske jihadister paassere inn og ut av Syria.

 

Det er avhoppere, opprørsgrupper og etterretningskilder som forteller samme story om Assads bruk av jihadistene. Det er viktig for ham nå foran forhandlingene i Geneve å bygge seg opp som den som kan stanse terroristene.

“Assad’s vow to strike terrorism with an iron fist is nothing more than bare-faced hypocrisy,” an intelligence source said. “At the same time as peddling a triumphant narrative about the fight against terrorism, his regime has made deals to serve its own interests and ensure its survival.”

….

Jabhat al-Nusra, and the even more extreme Islamic State of Iraq and al-Shams (ISIS), the two al-Qaeda affiliates operating in Syria, have both been financed by selling oil and gas from wells under their control to and through the regime, intelligence sources have told The Daily Telegraph.

Rebels and defectors say the regime also deliberately released militant prisoners to strengthen jihadist ranks at the expense of moderate rebel forces. The aim was to persuade the West that the uprising was sponsored by Islamist militants including al-Qaeda as a way of stopping Western support for it.

The allegations by Western intelligence sources, who spoke on condition of anonymity, are in part a public response to demands by Assad that the focus of peace talks due to begin in Switzerland tomorrow be switched from replacing his government to co-operating against al-Qaeda in the “war on terrorism”.

Utmanøvrert

Diplomater skal ha blitt rasende over at BBC rapporterte at flere venstlige etterretningsdelegasjoner hadde besøkt Damaskus. De føler seg rundlurt av Assad. Det har åpenbart vært en kontakt, som regimet snakket opp.

Western diplomats were furious at recent claims that delegations of officials led by a retired MI6 officer had visited Damascus to re-open contact with the Assad regime.

De mener Assad overdrev betydningen av besøkene. Men det er ingen overdrivelse at al-Qaida-gruppenes stigende innflytelse, og ikke minst rekruttering av utlendinger, har alarmert vestlige land. Det har bidratt til at programmene om å væpne opprørerne ble lagt på is, til Saudi-Arabia og Qatars store irritasjon.

Men hvis Assad selv har styrket jihadistene er det et spill som vestlig side ikke kan være med på. Da blir de rundlurt.

Lurt igjen

Slik Assad-regimet har lurt Vesten igjen og igjen.

Etter 9/11 samarbeidet Assad med USA om rendition-programmet; mistenkte ble tatt og ført til sikre steder for avhør og behandling som var vanskelig å avgrense fra tortur.

Da krigen i Irak begynte svitsjet Assad side, og ga fritt leide til jihadistene. Men da motstanden i Irak ble sekterisk, dvs. rettet mot shiaene, begynte han å arrestere jihadister igjen.

Da opprøret begynte i Syria ga Assad overraskende amnesti til de mest ekstreme jihadistene, til stor overraskelse for mange.

As the uprising against his rule began, Assad switched again, releasing al-Qaeda prisoners. It happened as part of an amnesty, said one Syrian activist who was released from Sednaya prison near Damascus at the same time.

“There was no explanation for the release of the jihadis,” the activist, called Mazen, said. “I saw some of them being paraded on Syrian state television, accused of being Jabhat al-Nusra and planting car bombs. This was impossible, as they had been in prison with me at the time the regime said the bombs were planted. He was using them to promote his argument that the revolution was made of extremists.”

 

 

Syria-british-620x338Folk som delte celle med jihadistene ble overrasket over å se dem på TV som ledere av Nusra-fronten og ISIS.

Other activists and former Sednaya inmates corroborated his account, and analysts have identified a number of former prisoners now at the head of militant groups, including Jabhat al-Nusra, ISIS and a third group, Ahrar al-Sham, which fought alongside Jabhat al-Nusra but has now turned against ISIS.

One former inmate said he had been in prison with “Abu Ali” who is now the head of the ISIS Sharia court in the north-eastern al-Qaeda-run city of Raqqa. Another said he knew leaders in Raqqa and Aleppo who were prisoners in Sednaya until early 2012.

Disse brutale typene var det som overtok opprøret og revolusjonen og gjorde dem sekteriske. Assad har m.a.o bevisst stimulert en utvikling som ville gå ut over minoritetene, deriblant hans egen, alawittene.

Aron Lund, editor of a website, Syria in Crisis, used by the Carnegie Endowment to monitor the war, said: “The regime has done a good job in trying to turn the revolution Islamist. The releases from Sednaya prison are a good example of this. The regime claims that it released the prisoners because Assad had shortened their sentences as part of a general amnesty. But it seems to have gone beyond that. There are no random acts of kindness from this regime.”

Rebels both inside and outside ISIS also say they believe the regime targeted its attacks on non-militant groups, leaving ISIS alone. “We were confident that the regime would not bomb us,” an ISIS defector, who called himself Murad, said. “We always slept soundly in our bases.”

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10585391/Syrias-Assad-accused-of-boosting-Al-Qaeda-with-secret-oil-deals.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂