Nytt

Richard Spencer fra Daily Telegraph har vært i den syriske provinshovedstaden Raqqa sammen med fotografen David Rhode. De dokumenterer livet under al-Nusra fronten, som sist måned åpent erklærte forbund med al-Qaida i Irak.

Beskjeden var et sjokk for syrere som gjerne vil tro at det ikke er dype uoverstigelse kløfter mellom opprørerne. Men det er det. Al-Nusra fronten har allerede begynt å likvidere motstandere og konkurrenter i andre opprørsgrupper. De har flust med penger, som de trolig får fra rike personer i Gulfen og også fra Qatar og Saudi-Arabia. Pengestrømmen gjør at de kan lønne sine folk. At Qatar og Saudi-Araiba støtter jihadister sier mye om deres mål og hensikter. Det var kanskje ikke helt tilfeldig at 15 av 19 av selvmordsoperatørene 9/11 var fra Saudi-Arabia?

 

syria.aqqah-militants_2560325c

Bare utseende forteller om hvordan de intimiderer omgivelsene. Situasjonen er foreløpig flytende. Al-Nusra har ikke all makt, men de viser klør og signalene er tydelige.

syria.raqqah-sister_2560313c

Blant de som fikk besøk av maskerte sortkledde menn var Hassan al-Rifaie (t.v.) som er kjent for å være liberal i sine synspunkter og oppdragelse av barna, som 17 år gamle Nagham (midten). En kveld hadde hun besøk av venninnen Yusra Omran (t.h) og en fetter.

Then, one night, 10 men came for Nagham and Nour al-Rifaie, two teenage sisters from a well-known liberal family. They were at home with a family friend, Yusra Omran, 30, and their male cousin, 32.

“All these guys came in with guns and wearing masks and with handcuffs,” said Nagham, 19, a civil engineering student. “They started searching everything, and shouting.

“They were saying, ‘Put on more clothes than you are wearing, put on a headscarf.’ I just said I’m wearing clothes and I’m not putting on a headscarf’.”
The men took them to the sports centre. There the girls were charged with being alone with a man and interrogated.
“The guy with us was so mean,” Miss Rifaie said. “He was speaking in a horrible way, as if he was disgusted to be with us.”

Det ble innkalt tre menn som utgjorde en domstol midt på natten. Nagham var like trassig og fikk gå. Men hva med fremtiden? Nusra-folkene har hentet inn en imam fra Egypt med den rette innstilling, og man forstår da hva slags samfunn de vil skape. Der er det ikke plass til liberale familier. Men hva med alle minoritetene i Raqqa? Her bor kristne, alawitter, drusere og kurdere. Foreløpig har de kristne fått være i fred, men kirkene er stengt.

Syrerne forsøker å fortrenge at al-Nusra betyr en ny krig når og hvis Assad faller. De bruker jihadistenes nærvær som argument for at Vesten må involvere seg militært. Men det punkt hvor dette var en realistisk mulighet synes allerede å ha passert.

They also have to deal with a slew of other brigades with a variety of ideologies.
The dynamic of Jabhat’s rise is being challenged out of both envy and fear, leading to clashes.
Two senior rival militiamen have been assassinated in the last 10 days: Abu Awad of the Farouq Brigade, and, on Thursday, the head of the Ahfad al-Rasool, Abu al-Zein. In both cases the method was the same – three men in black and masks drove up to the victims’ cars, shot them, then sped off.
Some say it could be a leftover squad of Assad’s Shabiha, but members of their militias point out both were known for support for a civil state, not an Islamic one.
Another militia leader, Abu Deeb of the Lions of Islam, was arrested after a fight on Tuesday with Jabhat al-Nusra that brought the city to a brief standstill. Different explanations have been given, but Abdullah al-Khalil, the civilian who heads the town’s interim administration, said it was over control of the town’s largest bakery.
“After Assad falls, there will be a second revolution, against Jabhat al-Nusra,” said Amar Abu Yasser, a battalion leader with the Farouq Brigade. The Farouq was once the most famous brigade in the Syrian revolution, spreading its power from its base in Homs across the north of the country, where it still operates several of the border crossings to Turkey, including Tal Abyad, the nearest to Raqqa.
But its power and influence has been severely curbed by Jabhat al-Nusra. Abu Azzam, the Farouq head at Tal Abyad, survived an assassination attempt when a bomb was placed under his car.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10051207/Under-the-black-flag-of-al-Qaeda-the-Syrian-city-ruled-by-gangs-of-extremists.html