Barack Obama har gitt ordre til overvåking av Syria via droner og spionfly som forberedelse til bombing av ISIS’ posisjoner. Problemet er at Obama for all del ikke vil fremstå som støttespiller for Bashar al-Assad.

Derfor kommer ikke USA til hverken å varsle eller om be om lov til å benytte syrisk luftrom. Den invitten la utenriksminister Walid Mouallem ut mandag: Assad ville mer enn gjerne samarbeide om kampen mot ekstremisme, men det må skje med respekt for syrisk suverenitet.

Den anerkjennelsen akter ikke Obama gi Assad. Det vil være å ødelegge muligheten for samarbeid med sunniene, både i Syria og ellers i regionen.

“It is not the case that the enemy of my enemy is my friend,” said Benjamin J. Rhodes, a deputy national security adviser. “Joining forces with Assad would essentially permanently alienate the Sunni population in both Syria and Iraq, who are necessary to dislodging ISIL,” he said, using the group’s alternative name, the Islamic State in Iraq and the Levant.

Still, administration officials acknowledge that the sudden threat from ISIS to Americans — several of whom are still held by the militants in Syria — had complicated the calculus for the United States in a conflict Mr. Obama has largely avoided.

“There are a lot of cross pressures here in this situation,” the White House press secretary, Josh Earnest, told reporters.

 

Obama har ønsket å stå på avstand fra Syria, i den grad at han har markert «røde grenser» han selv ikke har overholdt. Det har kostet Obama prestisje og troverdighet.

Obama har kunnet leve med 180.000 drepte i en blodig sekterisk krig, men han kunne ikke leve med ISIS.

Strategien virker fremdeles ikke gjennomtenkt. Det snakkes bare vagt om et program for å trene og væpne Den frie syriske hæren.

Det Obama synes å se for seg er angrep på utvalgte ISIS-mål, som kolonner, for å vise at ISIS ikke kan operere fritt og ustraffet.

Det snakkes om grenseområdene og Raqqa. Men hva med Aleppo, som ISIS truer med å ta?

ISIS’ aksjonsradius er så stor at Obama neppe vil komme noen vei med nålestikk.

Obama håper å kunne danne en koalisjon mot ISIS, bestående av Jordan, Tyrkia og Saudi-Arabia. Det er land med sterkt sprikende profiler og praksiser. Saudi-Arabia har støttet opp om ISIS, men har nå fått kalde føtter. Vil kongedømmet være villig til å gjøre noe som monner, eller trekker de bare klørne til seg? Tyrkia er bekymret for kurdisk selvstendighet. Erdogan så også gjennom fingrene med ISIS’ aktivitet, men har som saudierne blitt betenkt. Spørsmålet er hvor mange tentakler ISIS har lykkes å få etablere i landene. Jordan er det mest utsatte landet og har neppe mulighet til å delta i noe offensivt.

USA har ikke så mange hester å spille på. Det må satse på egen styrke. Obama blir den fjerde presidenten som blir involvert i krig i et muslimsk land. Han hater det, men ISIS har tvunget ham.

http://www.nytimes.com/2014/08/26/world/middleeast/obama-syria-ISIS.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=LedeSum&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂