Russerne og Assads styrker forsøker å vinne fordeler før en våpenhvile trer i kraft. Eller er det noe annet de drømmer om? President Bashar al-Assad sa torsdag til AFP at han har planer om å gjenerobre hele Syria.

He said government forces would try to retake all of Syria «without any hesitation», but that the involvement of regional powers meant that «the solution will take a long time and will incur a heavy price».

Syrian government forces, backed by Russian air strikes, have almost encircled rebels in parts of the northern city of Aleppo and cut off their main supply route from the Turkish border.

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir sier et slikt utfall er utenkelig og uakseptabelt. Han sier Assad i så fall må fjernes med makt.

«I believe Bashar al-Assad is weak and I believe Bashar al-Assad is finished,» Saudi Arabia’s foreign minister Adel al-Jubeir told CNN’s Christiane Amanpour in an exclusive interview in Munich, Germany.

Saudi Arabia is prepared to contribute ground troops to the fight in Syria, but only as part of a U.S.-led coalition, he said.

«Bashar al-Assad will leave — have no doubt about it. He will either leave by a political process or he will be removed by force.»

«We will push as much as we can to ensure that the political process works. But if it doesn’t work, it will be because of the obstinance of the Syrian regime and that of its allies.»

«And should that prove to be the case, then it becomes clear that there is no option to remove Bashar al-Assad except by force.»

Saudi-Arabia har sagt og gjentatt at de er villig til å sette inn styrker. De vil gjerne at USA går foran, men det er også snakk om at Tyrkia og Saudi-Arabia kan handle sammen.

Uansett åpner dette et helt nytt scenario, hvor sunni-nasjonene Tyrkia og Saudi-Arabia går direkte inn i en krig hvor Iran, Hizbollah og Russland støtter opp under den sterke mann, Assad, som er alevitt.

Det ville forvandle Syria til en storkrig. Det er vanskelig ikke å se for seg at Tyrkia og Russland ville komme i krig og at Iran og Saudi-Arabia også ville gjøre det.

En slik oppbygging har pågått lenge og partene har kommet stadig nærmere en konfrontasjon. Saudi-Arabia har gått til krig i Jemen mot Houthi-militsen som er støttet av Iran. Det er ikke lenge siden Saudi-Arabia hogg hodet av en saudisk shia-emir. Saudi-Arabia liker å fremstille seg som offer, men under den nye kong Salman har kongedømmet vist en ny aggressivitet. Den tilskrives sønnen, forsvarsminister og kronprins Mohammed bin Salman. Han er ung og dumdristig. Tysk etterretning har advart mot ham. Saudi-Arabia har slått inn på en ny kurs.

prins.salman

Foto: Tysk etterretning gikk offentlig ut og sa kronprins Salman av Saudi-Arabia representerer en fare for sikkerheten i regionen. Det ville ikke Angela Merkel ha noe av. Etterretningen hadde ikke noe med å gjøre slik rapporter offentlige. Men kanskje de hadde en grunn til det?

Tyrkia har allerede vært i konflikt med Russland. Erdogan ønsker Assad vekk like mye som Saudi-Arabia, og ble derfor forbitret da Putin grep inn. Kanskje det var et ønske om å straffe Putin som lå bak da Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly. Det kommer ikke til å gjenta seg. Atmosfæren mellom de to land er ikke blitt bedre.

 To store land på hver sin side. Det skrives historie hvis disse tørner sammen i en storkrig.

Konflikten har bygget seg opp. I Europa og USA har man ikke klart å bestemme seg for hvem som fortjener å bli støttet og etter at IS dukket opp er man blitt handlingslammet.

USA trommet sammen en koalisjon mot IS, men det er bare vestlige land som deltar.

Nå vil Tyrkia og Saudi ha USA med på bakken i Syria. Tyrkia forsøker å skape facts on the ground med flyktningene som brikker. De skaper de facto sikre soner langs grensen mot Tyrkia og vil at USA skal håndheve kontroll over luftrommet. Tyrkia vil presse USA inn i en rolle hvor det må sette Russland og Iran på plass. Det kvier USA seg for å gjøre.

Men det er de politikere i Washington oom ikke har betenkeligheter med å samarbeide med Saudi og Tyrkia. Senator John McCain just can’t wait.

However, Sen. John McCain (R-Ariz.), who has already urged the United States to commit thousands of ground troops to the anti-ISIS campaign in Syria, sees no problem with the Saudis wishing to see if the United States will commit more of its own forces.

“We’d have to do something in concert with them — not first, not last, but with them,” McCain said.

Hvis USA under Obama har vært redd for å havne i en ny krig det ikke kommer ut av, vil en innsats sammen med et brutalt sunni-kongedømme og et autokratisk Tyrkia være et feilgrep større enn invasjonen av Irak.

Putin har lært seg til å up the ante, til å heve innsatsen. Slik stirrer han Obama i senk. Det er ingen grunn til å tro at Putin vil trekke seg ut av Syria bare Tyrkia eller USA rasler med sablene.

Hvis Putin skal revurdere må USA virkelig bruke makt. Tør USA det? Neppe.

Ikke i et valgår. Republikanske kandidater har større sympati med Putin.

Jokeren i spillet er kurderne. Hvis USA skyver dem fra seg, og det vil et samarbeid med Tyrkia og Saudi bety, vil de falle som moden frukt i fanget på Putin.

Det er ironisk at USA må bære en stor del av ansvaret for den nye situasjonen: Det var avtalen med Iran som gjorde at brikkene kunne og ble flyttet.

Den ga en boost til Iran og dermed til Assad. Opprørerne i Syria følte seg sviktet av USA. Avtalen oppmuntret Putin til å øke støtten til Assad, og det er den som nå får Tyrkia og Saudi-Arabia til å vurdere et motsvar. De finner seg ikke i at Assad tar igjen det tapte.

Moral er underordnet, det samme er menneskeliv. Det kan være det er først nå krigen i Syria begynner for alvor.

http://edition.cnn.com/2016/02/13/middleeast/saudi-arabia-assad-force/index.html

https://www.washingtonpost.com/news/powerpost/wp/2016/02/12/congress-skeptical-of-increased-saudi-commitment-to-isis-fight-in-syria/