Nytt

Svaret er fordi Tyrkia vil det. Tyrkia har sagt at det skulle forhindre at Kobani falt, men stridsvognene står ubevegelige på grensen. Den tyrkiske hæren er passive tilskuere til den kurdiske tragedien.

Vestlige journalister er flinke til å kjøpe tyrkiske argumenter: De er redde for å bli trukket inn i krigen, de har ansvar for så mange flyktninger, og vil ikke risikerer at ISIS hevner seg.

Det avgjørende spørsmål er: Kunne de gjort mer? Først hvis man graver i storiene kommer sanneheten frem: Tyrkia nekter fortsatt USA å bruke Icirlik-basen som ligger rett utenfor stuedøren til Syria. Derfra kunne sortiene gått i ett sett. Men Tyrkia nekter. Det er rene ord for pengene. Tyrkia ønsker ikke en effektiv flykampanje, ikke hvis den ikke skjer på deres vilkår.

Det vil si at angrepene må rette seg like mye mot Assad som ISIS. Men da ville USA bli trukket inn i den sekteriske krigen og bli sittende med ansvaret. Tyrkia vil gjerne at USA gjør jobben for dem, så kan de innkassere gevinsten.

Tyrkia har spilt et skitten spill overfor Syria. Det er Tyrkia som har latt ISIS få menn, våpen og penger gjennom Tyrkia.

Under et foredrag på Harvard-universitet nylig, glemte visepresident Joe Biden seg og sa rett ut hva alle administrasjonen vet: Tyrkia har ikke oppført seg som en alliert. Det har foret opp monsteret ISIS.

“My constant cry was that our biggest problem is our allies — our allies in the region were our largest problem in Syria,” Biden told his listeners in remarks subsequently posted on the White House YouTube channel (go to 1:32:00 if you want to skip the earlier speech).

“The Turks were great friends,” he notes, adding that he recently spent considerable time with Turkish President Recep Tayyip Erdogan and they have “a great relationship.” Ditto the Saudis and the Emiratis. But when it came to Syria and the effort to bring down President Bashar Assad there, those allies’ policies wound up helping to arm and build allies of al Qaeda and eventually the terrorist “Islamic State.”

“What were they doing?” Biden asked rhetorically. “They were so determined to take down Assad and essentially have a proxy Sunni-Shia war, what did they do? They poured hundreds of millions of dollars and tens, thousands of tons of weapons into anyone who would fight against Assad — except that the people who were being supplied were al Nusra and al Qaeda and the extremist elements of jihadis coming from other parts of the world.”

Al-Qaida i Irak var knust, men de trakk over og fant tilhold i Syria. Der har noen «foret» dem opp til å bli hva de er i dag. Plutselig i sommer gikk det opp for flere av landene hvilken fare ISIS utgjør. Nå er de sterke nok til å diktere andre land. Men det er lovlig sent å våkne, mente Biden som indirekte stilte spørmårsmål tegn ved lojaliteten og påliteligheten til medlemmer av koalisjonen mot ISIS.

“All of a sudden everybody’s awakened because [of] this outfit called ISIL [or ISIS], which was Al Qaeda in Iraq,” said Biden. He sketched the organization’s history: it was “essentially thrown out of Iraq” but “found open space in territory in eastern Syria,” then it worked with the al Qaeda subsidiary al Nusra, which the United States “declared a terrorist group early on.” And, still, according to Biden, “we could not convince our colleagues to stop supplying them. So what happened? Now all of a sudden — I don’t want to be too facetious — but they have seen the Lord, [and] the President’s been able to put together a coalition of our Sunni neighbors, because America can’t once again go into a Muslim nation and be seen as the aggressor. It has to be led by Sunnis to go and attack a Sunni organization. So what do we have for the first time …” At that point the recording ends.

Tyrkia vil at USA skal utkjempe den sekteriske krigen for dem, sa Biden. Det er sterke ord, og ikke før var de ytret før Recep Tayyip Erdogan ble hvit av sinne.

Erdogan legger ikke skjul på hva han mener. Han sier offentlig at han aldri ville snakke med Biden igjen. Og hva gjør Biden? Han ringer opp og ber om unnskyldning.
Dette er samme modus som USAs forhold til Pakistan. Pakistan har systematisk sabotert USAs politikken i Afghanistan, helt ned til å sabotere krigen mot terror ved å skjule Osama bin Laden. Selv etter Abottabad greier ikke USA, nå ved Obama, lese the riot act, oppviglerparagrafen til Pakistan, men glatter over og later som.

Vesten reagerer på vreden og aggresjonen i islamske land ved å trekke seg tilbake, selv hvor det er Vesten som er den fornærmede part.
Det lover dårlig for anti-ISIS-fronten. Det lover dårlig for krigen mot jihadismen. Koble dette til forsikringer om at ISIS er uislamsk og man har en oppskrift på nederlag.

Underdanigheten gjelder ikke bare politikerne. Christiane Amanpour fløy til Ankara og intervjuet statsminister Ahmet Davutoglu mandag. Han lekset opp for henne hvordan Tyrkia hadde forsøkt å advare USA og Vesten mot ISIS, uten å bli lyttet til.
Det er klassisk taktikk. Når man skal gjendrive noe skal man presentere en løgn som er så tykk at det vil kreve mot å avsløre den. Det motet hadde ikke Amanpour. Hun ble sittende å jatte med statsministeren og rose ham fordi han er så vennlig og seriøs.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/10/05/vp-biden-apologizes-for-telling-truth-about-turkey-saudi-and-isis.html