Bildet: Tusenvis av tilhengere av Moqtada al-Sadr samlet seg sist lørdag foran den tyrkiske ambassaden i Bagdad. En krig mellom Tyrkia og Irak vil bety en utvidelse av den sekteriske krigen i Syria. Da snakker vi om en regional storkrig.

Tyrkia vil gjerne delta i gjenerobringen av Mosul. Det har verden fått med seg. Men Erdogan har fornærmet statsminister Haider al-Abadi så ettertrykkelig at det kan de bare glemme. Men Erdogan og Tyrkias ambisjoner går mye lenger. Det snakkes nå åpent i Ankara om at Mosul tilhører Tyrkia.

USAs tidligere ambassadør til Afghanistan og Irak, Zalmay Khalilzad, er redd det kan ende med krig mellom Tyrkia og Irak.

“We have a historical responsibility in the region,” Mr. Erdogan said in a recent speech, drawing on his country’s history of empire and defeat, from Ottoman rule of the Middle East to its loss in World War I. “If we want to be both at the table and in the field, there is a reason.”

Men Erdogan har oppført seg slik at Tyrkia ikke slipper til hverken på bakken eller ved bordet.

In response, the normally mild-mannered Iraqi prime minister, Haider al-Abadi, warned last week of a military confrontation between Turkey and Iraq. If Turkish forces intervene in Mosul, he said, they will not “be in a picnic.”

Erdogan omtalte al-Abadi nærmest som en hund for halvannen uke siden. Han hundset den irakiske statsministeren og spurte hvem han trodde han var som oppførte seg som han var på samme nivå som Erdogan.

 

Erdogan virker å ha en kraftig utviklet islamistisk machismo. Den er kjennetegnet ved aggressivitet og en enorm ærekjærhet.

Men det er ikke bare hans ego som koker over. Erdogan og hans sirkler mener at grensene for det nye Tyrkia ble trukket av de allierte etter 1. verdenskrig, og bør justeres.

Tyrkia har et års tid hatt 600-800 soldater i Bashiqa som ligger ikke langt fra Mosul i nordøst. Man har trodd at Tyrkia ønsket å delta i gjenerobringen av Mosul fordi Ankara ser seg selv som beskytter av turkmenerne og sunni-arabere.

Men det som nå kommer frem er langt mer urovekkende, særlig for USA:

Zalmay Khalilzad, a former American ambassador to Afghanistan and Iraq, warned in a recent article in The National Interest that Turkey and Iraq may be heading for war. He wrote that there was a “danger of a war within a war that could damage the prospects for retaking and stabilizing Mosul.

 

 

img_0927Dette er ikke løst prat. Det inngår i en kontekst, og det får hårene til å reise seg på amerikanernes hode.

At times, Mr. Erdogan has seized on the issue of Mosul to highlight century-old grievances that linger from the end of World War I, when Western powers divided the former Ottoman lands of the Middle East. “We did not voluntarily accept the borders of our country,” he said.

He has also referred to a manifesto from the last Ottoman Parliament, as the empire crumbled, claiming Mosul as part of Turkey.

“Our most important task is to teach this to a new generation,” he said recently.

Mensur Akgun, the director of the Global Political Trends Center in Turkey, said that for Turks, “there is also an emotional side to the issue.” Referring to Mosul, Mr. Akgun said: “A century ago, that place was Turkey. A big geography was Turkey. It is committed in the memories that British and French imperialism was responsible.”

Hvis man begynner å snakke høyt om at nabolandets neststørste by tilhører en selv, vil naboen spisse ører. Hvis man omtaler nabolandets statsminister i nedverdigende vendinger, vil det kunne få naboen til å lure på om det er bevisst, om det inngår i en plan.

Erdogans uttalelser er desto mer alarmerende, all den grunn han vil beskytte turkmenere og sunnier mot shia-muslimsk dominans. Men han vet godt at Bagdad er alliert med Teheran. Hvis Erdogan mener han har rett til å gå inn for å beskytte sine interesser, sier han at han vil gå til krig.

Mr. Erdogan has said he is worried about the presence in Iraq of Iranian-backed militias, which have been accused of abuses against Sunni civilians. At the same time, Turkey’s presence has inflamed sectarian passions within Iraq.

Det er nettopp den sekteriske karakteren til krigen i Syria som har gjort den så brutal og langvarig. Den samme konstellasjonen er til stede i Irak. Et shia-flertall har ikke behandlet sunniene særlig pent. Men shiaene vet at det var ottomannerne som ga sunniene deres priviligere posisjon i sin tid, og som Saddam Hussein kapitalisierte på. All snakk om intervensjon for å beskytte sunniene og balansere Irans innflytelse, får de røde lampene til å blinke.

In his recent speeches, Mr. Erdogan, who has been accused of pursuing a sectarian policy in the region by pushing a Sunni agenda, has heightened tensions.

“What you call ‘Baghdad’ is an administrator of an army composed of Shiites,” he said. “They say 30,000 Shiite militants are coming.” Warning against the involvement of the militias, he said, “They should be prepared for what they will face.”

There is no love lost between Iraqi Shiites and Turkey, going back to the days when the Ottoman Empire governed Iraq and promoted local Sunni elites. Last week, after the Mosul campaign began, Shiite protesters, organized by the cleric Moktada al-Sadr, converged on the Turkish Embassy in Baghdad.

Some wore red bands denoting the Shiite militias, and had a message for Mr. Erdogan: “Leave our land with dignity before we kick you out!”