capt.sge.eop89.080606153001.photo00.photo.default-449x512.jpg

«Zarqawi was the godfather of sectarian killing in Iraq,» Mr. Khalilzad said. «He led a civil war within Islam and a global war of civilizations.»

Zalmay Khalilzad, USA-ambassadør i Bagdad

«Zarqawi may be gone, but the conflagration that he set alight continues to burn,» said Bruce Hoffman, a terrorist expert at the Rand Corporation in Washington. «That is the reality. He has already set in motion powerful forces that won’t necessarily stop just because he is dead.»

Abu Musab al-Zarqawis død er et stort slag for Al Qaida og den ekstremistiske motstanden i Irak. Zarqawi var den typen som blir høy av å utdele Død i øst og vest. Typisk nok hadde han en kriminell bakgrunn, og var en uhåndterlig type som stadig kom i trøbbel. Når slik vender seg mot religion blir de dobbelt farlige. Det samme skjer i fengsler i Vesten: de farligste jihadistene har levd utsvende liv, utenfor loven. Når disse blir omvendt har de både hensynsløsheten og fromheten.

Ekstreme tider lar ekstreme typer vokse frem. Menn som Zargawi har ikke en sjanse i fredstid. Da havner de bak murene, eller dør en tidlig død. I den religiøse ordenen al Qaida har han kunnet bruke alle sine evner, fremfor alt evnen til å drepe helt uskyldige mennesker. Zarqawis navn vil for alltid være forbundet med drapet på Nick Berg, den unge amerikanerne i orange drakt, som han egenhendig drepte.

Kidnapping av utlendinger og journalister, drapet på FNs Sergio de Mello: Zarqawi påvirket krigen, og ga den et heslig ansikt. Det verste var da han åpent gikk inn for å skape krig mellom sunnier og shiaer. Der lyktes han nesten med angrepet mot moskeen i Zamarra 22. februar. Forholdene mellom folkegruppene har aldri blitt helt de samme siden. Etter uttalige drap på shiaer, på åpne markeder og foran og inne i moskeer, var det som om demningen brast. Siden har shiaene slått kraftig tilbake. Det har det ligget nye lik i Bagdads bakgater, hver eneste dag.

Det siste Zarqawi rakk å gjøre før han døde, var å oppfordre til drap på shiaenes høyeste religiøse leder, storayatollah al-Sistani. Han fornektet seg ikke. Spenningen mellom shaier og sunnier i Irak, gir ekko i hele Midtøsten.

Desto mer skremmende å lese at ikke alle gledet seg over Zarqawis død. Flere sunnier spurte: -Hvem skal nå beskytte oss?

There were a couple of long faces, however. Salam Abdul Rahman, a 28-year-old government employee, angrily refused to take a soft drink from a man who was handing them out.

Another man, Saad Saleem, a 32-year-old laborer, was depressed by the insurgent leader’s death and thought it would lead to trouble for Sunni Arabs.

«Zarqawi was the one who put a limit to Shiite influence and all the killing of Sunnis,» he said. «It is a big loss. Who will fight the Americans the way he used to fight them? They were ready to leave the country because of his operations. Now there will be no one like him who will be able to push the Americans to leave Iraq. There will be no one to stop the Iranian Shiites. Al-Qaeda must look for a good replacement for Zarqawi. Otherwise the Sunnis will lose every thing in Iraq».

In Iraq, Mixed Reactions on Zarqawi Death

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂