Mens alles øyne har vært rettet mot Kobani har ISIS fortsatt erobringen av den viktige Anbar-provinsen i Irak, vest og nordvest for Bagdad. Anbar er sunni-dominert og det sies at ISIS rekrutterer lokale krefter i takt med shia-militsens vilkårlige voldsbruk.

Torsdag falt en ny landsby, og snart kan ISIS beskyte Bagdads internasjonale flyplass. Det vil skape en uutholdelig situasjon for Iraks forhold til omverdenen.

ISIS har allerede skutt granater inn i Den grønne sonen der USAs enorme ambassadekompleks ligger, sammen med andre lands ambassader.

Obama-administrasjonen innrømte at de var på etterskudd og ikke tok ISIS alvorlig nok. Nå virker det som de igjen havner i bakleksa. USA kan ikke tillate at ISIS truer Bagdad og utløser en ny borgerkrig.

Blant byene i Anbar som ISIS truer er velkjente Abu Ghraib, med 200.000 innbyggere.

“If Anbar falls, it’s going to have a huge impact, for us and all Baghdad,” Gen. Ali al-Majidi, a commander with the Iraqi army’s 6th Division, said Tuesday as he visited troops on the front line near Abu Ghraib. “This is the gate of Baghdad; if they took this area, they could mortar the airport.”

..

About 200,000 people live in Abu Ghraib and the surrounding villages and agricultural areas. On Tuesday, Abu Ghraib’s main market buzzed with activity, and there was no sign of violence. Merchants yelled the price for pomegranates and tomatoes, as families shopped for food and clothing in the tangle of stalls. But local people said there are underlying tensions that could lead to support for the Islamic State here.

 

Den nye statsministeren Haider al-Abadi er av en helt annen støpning enn forgjengeren, al-Maliki. Men han befinner seg mellom barken og veden. Hæren er for svak, han er nødt for å la shia-militsene operere, men disse gjør det på en måte som skaper mer motstand.

With the Iraqi army in crisis, militias such as the Iranian-backed Asaib Ahl al-Haq and Badr Brigade have rushed to support the government. But Sunnis say the militias mistreat people.

..

“They arrest people, and nobody knows where they are taken,” said Talal al-Zowbai, a member of parliament from Abu Ghraib. “This makes so many people want to volunteer with Islamic State to fight the militias.”

..

“If 10 members of Islamic State come, then they will become a thousand, because all the people of Abu Ghraib will join them,” said an Abu Ghraib resident who works as a laborer and declined to be identified for security reasons.

ISIS utnytter situasjonen til å skape kaos. Flere bilbomber har gått av denne uke og drept titalls mennesker og såret hundrevis. Bombene går av i shia-områder og det skytes med granater inn i shia-områder. Dermed utløses hat og sinne i befolkningen, nettopp hva ISIS vil; skape sekterisk borgerkrig.

Samtidig skyter man inn i Den grønne sonen for å skremme vekk internasjonal tilstedeværelse. Det er terror som strategi.

USA og Obama er merkelig fraværende. Det er for sent å gjøre noe etter at krigen er brutt ut. Stadig flere i USA sier at USA igjen må ha «boots on the ground». Den siste som kritiserte Obama var tidligere forsvarsminister og CIA-sjef Leon Panetta. Panetta er en meget forsiktig mann. Når han offentlig kritiserer presidenten for å reagere for sent, er det grunn til å sperre øynene opp.

 

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/on-outskirts-of-baghdad-islamic-states-advances-raise-tensions/2014/10/16/4967560e-53d4-11e4-ba4b-f6333e2c0453_story.html?wpisrc=nl-eve&wpmm=1

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂