Kommentar

Abu Musab al-Zarqawi har lykkes å forene flere opprørsgrupper under sin kommando og har nå flere tusen jihadister til rådighet for en hensynsløs kampanje. Den siste angrepsbølgen i Bagdad kan bare være en forsmak på hva som er i vente i ukene frem til valget 15. oktober.

Det er dyktige Anthony Lloyd som sender disse dystre meldingene fra Bagdad.

En annen korrespondent siterer etterretningskilder som sier at de har indikasjoner på at Zarqawi tenker å ta kampen til andre steder i Midtøsten, og så til Europa og USA. Etterretningskilder sier at Zarqawis menn nylig skal ha reist gjennom Europa.

«We have got reason to believe that al-Zarqawi has now been given tactical command in the city over groups that have had to merge under him for the sake of survival,» an American intelligence officer in Baghdad told The Times yesterday.

An intelligence summary, citing the conglomeration of insurgent groups under the al-Qaeda banner to be the result of rebel turf wars, money, weaponry and fear, concluded that of the estimated 16,000 Sunni Muslim insurgents, 6,700 were hardcore Islamic fundamentalists who were now supplemented by a possible further 4,000 members after an amalgamation with Jaysh Muhammad, previously an insurgent group loyal to the former Baathist regime.

Kontrollerer Ramadi

Utviklingen i Irak har tatt en dramatisk vending når jihadistene den senere tid har overtatt hele byer, selv om det er midlertidig. Når irakerne og amerikanerne skal ta den tilbake, som i Tel Alfar, krever det tusenvis av menn og lang forberedelse.

Bpde i Quaim og Haditha er det meldt at jihadistene har heist det svarte flagget. Den siste i rekken her Ramadi, en sentral by i Anbar-provinsen, som amerikanerne har ryddet opp i tidligere. Nå er det jihadistene som rår, og de er mer selvsikre enn før.

Noe nytt er at de sprer løpesedler som truer shiaene. Flere tusen skal ha dratt fra Ramadi de siste dagene. Det innevarsler en ny omdreining på voldsskruen og er flere skritt nærmere borgerkrig.

His organisation is believed already to have gained domination of smaller resistance groups in Ramadi, the capital of Anbar province in western Iraq and a centre of gravity for the Sunni insurgency. An Iraqi resistance insider there last week told The Times that al-Zarqawi’s men had already caused thousands of Shia to flee the city over the past six weeks.

«His men announced through leaflets that all Shia should leave Ramadi or face ‘the iron fist’,» the Ramadi resident said. «At first local Sunnis didn’t want anything to do with it. But they know how powerful Zarqawi’s group is, that it doesn’t hesitate to kill and is not afraid to die.»

«They control Ramadi now. They have the best weapons and the most money, and more and more men. They walk openly on the streets when the Americans aren’t around. So the Shias left, by their thousands.»

The man, himself a supporter of the insurgency, claimed that public executions of coalition informers were a regular occurrence, and happened during daylight in the street. Such is the breakdown of any official authority in Ramadi that it was impossible to stop.

Terrorists unite to plot Iraqi civil war
From Anthony Loyd in Baghdad