Sakset/Fra hofta

Bildet er ikke fra Teheran slik man blir forledet til å tro. Veggbildene er nemlig av Den øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. De er malt på veggen av al-Firdous-plassen i det sentrale Bagdad.  To kvinner passerer. Datoen er 12. februar 2014. Allerede den gang var det shia-militsene som called the shots, bokstavelig talt: An Iraqi daily newspaper stopped publishing after two bombs were planted in the entrance to its headquarters in Baghdad on Monday and after threats from an Iranian-backed Shi’ite militia. Editors and reporters at Assabah AlJadeed said they had received death threats from the influential Asaib al-Haq militia in response to what it had described as an «insulting caricature» of Khamenei. Foto: Ahmed Saad/Reuters/Scanpix

Kirkuk handler ikke om kurdere vs Bagdad. Det handler om styrkeforholdet mellom USA og Iran. Iran har bestemt seg for å gi Washington en blodig nese. Vil amerikanerne finne seg i det?

Hittil har de vært bundet sammen i en taktisk allianse mot IS, men nå som den kampen går mot slutten har Iran bestemt seg for å øke innsatsen – og risikoen.

Og Bagdad lar dem gjøre det.

Bagdad har bestemt seg for å outsource kampen mot kurderne til Iran, skriver Seth J. Frantzman i Jerusalem Post: COULD KIRKUK CRISIS CHANGE US VIEWS ON IRANIAN-BACKED MILITIAS IN IRAQ?

En ting er amerikanernes takknemlighetsgjeld til kurderne for innsatsen mot IS. Noe annet er at iranerne utfordrer amerikanernes målsetning om å et samlet Irak. Hashd al-Shaabi-militsen er sekterisk og et instrument for iransk dominans. Iranernes fremstøt kommer etter at flere av Trump-administrasjonen, herunder presidenten selv, truet med å erklære Revolusjonsgarden for en terrororganisasjon.

On October 13th, the US Treasury sanctioned the IRGC, with Treasury Secretary Steven Mnuchin labeling it a “central role to Iran becoming the world’s foremost state sponsor of terror.” Support for the Quds Force was mentioned in a Treasury Department statement as a key element of the designation. Groups such as Hamas and Hezbollah were also mentioned. “The IRGC used both IRGC bases and civilian airports to transfer military equipment to Iraq and Syria for the IRGC-QF [Quds Force].”

Det går altså tre dager fra denne advarselen er fremsatt før iranerne rykker frem mot Kirkuk. Det er en in-your-face-politikk.

To militsledere og general Suleimani dukker opp ved Kirkuk den 15 oktober. De demonstrerer at sentralregjeringen i Bagdad, som amerikanerne har understøttet med nye milliarder dollar, er svak og at makten ligger hos shia-militsene, som lyder Teheran.

The role of two senior PMU commanders and Soleimani from Iran indicate the battle for Kirkuk has been outsourced by Iraq to Tehran. It is also evidence of the overall inability of Abadi to control the Shi’a militias that, since 2016, have been officially part of the Iraqi Security Forces. This runs counter to US support for a unified and stable Iraq.

USA gikk inn igjen for å trene regjeringshæren etter at IS overkjørte den. Men våpnene havnet hos shia-militsen og de spesialstyrkene USA har trent og ustyrt går Teherans ærend når de er spydspisser ved Kirkuk.

Det iranerne sier til amerikanerne er: Vi bryr oss ikke om hva dere sier. Vi bestemmer her. Dette er vår turf.

On October 13th, the US Treasury sanctioned the IRGC, with Treasury Secretary Steven Mnuchin labeling it a “central role to Iran becoming the world’s foremost state sponsor of terror.” Support for the Quds Force was mentioned in a Treasury Department statement as a key element of the designation. Groups such as Hamas and Hezbollah were also mentioned. “The IRGC used both IRGC bases and civilian airports to transfer military equipment to Iraq and Syria for the IRGC-QF [Quds Force].”

Hvis ikke Mnuchin og Trump handler etter det som nå har skjedd, vil de miste ansikt.

Det er som om partene har gearet opp til en showdown.

Moves by Soleimani and the Shi’a militia commanders in Iraq will be watched more closely by the US in the wake of Trump’s speech on October 13. “In Iraq and Afghanistan, groups supported by Iran have killed hundreds of American military personnel,” Trump said.

Iran har kunnet drepe amerikanere via proxy i årevis, uten at amerikanerne har tatt igjen. Det toppet seg da amerikanske soldater ble tvunget til å knele på dekket av en iransk patruljebåt i Obamas siste dager. Noe slikt har Trump sagt at han ikke kommer til å finne seg i.

Men hvis han skal ha sine ord i behold må han handle nå, for Iran er ved å gi ham en blodig nese.

Trump nektet å bekrefte atomavtalen sist fredag. Dagen etter svarte utenriksminister Zarif:

Iran has been defiant. Foreign Minister Javad Zarif, who negotiated the Iran deal, tweeted on October 14, “Today Iranians – boys, girls, men, women – are ALL IRGC, standing firm with those who defend us and the region against aggression and terror.”

Torsdag beskrev CIA-sjef Mike Pompeo Irans fangarmer over Midtøsten:

In addition, CIA Director Mike Pompeo in a speech on October 12 at the University of Texas, harshly criticized the IRGC, according to NBC. “It openly vows to annihilate Israel. And when you look at the death and destruction inflicted in Syria, Yemen and Iraq by Tehran and its proxies, the threat is clear.”

Det lyder som en showdown. Som om Washington har bestemt seg for å ta et oppgjør med Teheran. De vet at de har sunni-statene bak seg.

Iran viker ikke, men har bestemt seg for å handle først.

Det sirkulerer bilder på nett av Humwee’er pyntet med bilder av ayatolah Khomeini.

US Humvees, which some Shi’a militias have acquired, often fly Shi’a sectarian flags. One photo circulating on social media shows a Humvee adorned with a photo of Ayatollah Khamanei. US-made M1 Abrams tanks are adorned with Shi’a flags as well.

For amerikanerne fremkaller dette bildet av amerikanske diplomater som satt 444 dager i fangenskap.

Amerikanerne føler de har en del å hevne og vil gjerne reise kjerringa etter at Obama sendte dem transportfly fulle av kontanter.