Nytt

Muqtada al-Sadr overværer Ashura-prosesjonen i Teheran 19. september i år ved siden av Qassem Suleimani. Et historisk interessant bilde. Foto: AFP/Scanpix

I oktober møttes general Qassam Suleimani med irakiske militsledere under hans kommando i en villa ved bredden av Tigris, med utsikt til den amerikanske ambassaden på den andre siden av elven.

Der planla Suleimani en større operasjon mot amerikanske soldater og diplomater: De skulle drepes.

Suleimani hadde sørget for at den irakiske spesialstyrken han planla hadde fått avanserte våpen, som en iransk-utviklet drone som ikke lot seg registrere på radar.

Bakgrunnen for drapsbølgen var at Suleimani hadde gått så hardt frem mot irakiske demonstranter at det hadde gjort Iran upopulær blant vanlige irakere.

Suleimani ønsket å angripe USA slik at vreden kunne kanaliseres mot USA og ta oppmerksomheten vekk fra Iran.

Det er Reuters som avslører dette. Det bekrefter det som har vært utenriksminister Mike Pompeos begrunnelse for elimineringen av Suleimani: At amerikanerne satt på informasjon om at Suleimani planla å drepe amerikanere i flere angrep.

Det er folk som var med på møtet som avslører dette for Reuters:

The Revolutionary Guards commander instructed his top ally in Iraq, Abu Mahdi al-Muhandis, and other powerful militia leaders to step up attacks on U.S. targets in the country using sophisticated new weapons provided by Iran, two militia commanders and two security sources briefed on the gathering told Reuters.

The strategy session, which has not been previously reported, came as mass protests against Iran’s growing influence in Iraq were gaining momentum, putting the Islamic Republic in an unwelcome spotlight. Soleimani’s plans to attack U.S. forces aimed to provoke a military response that would redirect that rising anger toward the United States, according to the sources briefed on the gathering, Iraqi Shi’ite politicians and government officials close to Iraqi Prime Minister Adel Abdul Mahdi. (….)

Interviews with the Iraqi security sources and Shi’ite militia commanders offer a rare glimpse of how Soleimani operated in Iraq, which he once told a Reuters reporter he knew like the back of his hand.

Det fremgår av våpnene Suleimani leverte at det ikke var enkeltattentat han hadde planer om, men mer omfattende angrep:

Two weeks before the October meeting, Soleimani ordered Iranian Revolutionary Guards to move more sophisticated weapons – such as Katyusha rockets and shoulder-fired missiles that could bring down helicopters – to Iraq through two border crossings, the militia commanders and Iraqi security sources told Reuters.

Angrepene skulle ikke bare finne sted i Irak.

White House national security adviser Robert O’Brien told reporters on Friday that Soleimani had just come from Damascus, “where he was planning attacks on American soldiers, airmen, Marines, sailors and against our diplomats.”

 

Inside the plot by Iran’s Soleimani to attack U.S. forces in Iraq