Det hevder den amerikanske politikeren og sikkerhetseksperten Kenneth R. Timmerman i en ny bok Dark Forces: The Truth About What Happened in Benghazi

Timmerman hevder at lederen av al-Quds-styrken, general Qassem Suleimani, benyttet Ansar al-Sharia som cover. Iran har lært seg at å bruke sunni-ekstremister gjør at vestlig etterretning ikke kommer på sporet av dem og lukter lunta. Hvis Timmermans opplysninger stemmer vil det være sensasjonelt og det kan potensielt ødelegge Obamas forhandlingsstrategi overfor Iran. Obama har allerede unnlatt å konfrontere Iran i Syria. Hvis Iran står bak drapet på den amerikanske ambassadøren Christopher Stevens kan han ikke lenger hevde å være i god tro. Iran har onde hensikter.

Bakgrunnen for angrepet skal ha vært Obamas støtte til syriske opprørsstyrker. Det irriterte Iran i den grad at man ville sende et signal. Men først var det bare snakk om bortføring. Stevens skal ha vært del i kanalisering av våpen til opprørerne.

Libya-Embassy-Attack-Suleimani-IP_0

Qassem Suleimani, the commander of the Iranian Revolutionary Guards’ elite Quds Force who has been called the most powerful terrorist operative in the Middle East today, is named as the mastermind of the plan.

The overseer of the specific operation was Ibrahim Mohammed Joudaki, a senior Quds Force officer. Joudaki’s deputy, Khalil Harb, a top Hezbollah operative, was also involved in the operation. Harb managed relations with Sunni militias in Libya and had 50 Quds Force operatives working under him.

Timmerman’s sources state during the civil war in Libya, Iran continually used Arab operatives to recruit over 1,000 Libyans into Sunni militias. NATO’s supreme commander in Europe said“flickers” of intelligence indicated that Hezbollah had become involved with rebel forces only one month after the Libyan civil war started in mid-February, 2011.

John Maguire, a former C.I.A. deputy chief of station in Baghdad, confirmed to Timmerman that the Quds Force operatives in the Benghazi area were the “first-string varsity squad” and “very good at deception operations,” as he had grappled with their operations in Iraq. He recalled how the Iranians would work with Sunni terrorists as a cover, aware that the Western leadership incorrectly rules out the possibility of substantive Shiite-Sunni terrorist collaboration.

On July 30, 2012, a National Security Agency listening post inside the CIA annex at Benghazi picked up a conversation in Farsi between two Quds operatives about the arrival of a hit squad for a forthcoming attack on the U.S. diplomatic mission in Benghazi. American intelligence sources saw the seven Quds Force operatives arrive at the airport, posing as humanitarian workers from the Iranian Red Crescent.

Timmerman’s sources reported that the leader of the team was Revolutionary Guards Deputy Chief of Operations Major-General Mehdi Rabbani. As the C.I.A. tracked Rabbani and his colleagues in Benghazi, they were suddenly kidnapped by unknown militiamen. The media reported that seven Iranian Red Crescent workers had been taken hostage.

But this was no ordinary kidnapping. Dylan Davies, a former British special operator who managed the security detail for the consulate in Benghazi, learned that they were being held at an abandoned military installation and were being treated well.

According to Dark Forces, the Quds operatives in the Benghazi area had cracked the American communications network and discovered that the CIA knew the Red Crescent workers were actually secret operatives. Joudaki and his network then staged the kidnapping of the seven Iranians to protect the security of their mission. (The seven would be “held” until after Sept. 11 so the Quds Force could deny involvement in the attack and Iran could plead that they, too, were the victim of terrorism in Libya.)

Iranerne forsto at amerikanerne hadde avslørt deres plan om å kidnappe ambassadøren, men i stedet for å avlyse eskalerte de. Bare nærmere kjennskap til materialet kan avgjøre om dette er plausibelt.

Flere detaljer forteller om en «duplicity», en evne til forestillelse og løgn, som ikke er ukjent for den som har viet Iran oppmerksomhet. Iran spekulerer i at Vesten ikke forstår eller godtar at et regime kan være så utspekulert.

Man lekker at al-Quds-styrken er ute av kontroll. Slike historier har sirkulert i vestlig presse. Nå benyttet man samme taktikk.

In August, the Iranian regime began setting up its alibi if it were to be caught in the act. In Dubai, Ali Akbar Velayati, a top advisor to Supreme Leader Khamenei, warned senior Obama Administration advisor Valerie Jarrett that the Quds Force had become “out of control” and sought to kidnap an American diplomat. This line — that Revolutionary Guards elements had gone “rogue” — had been peddled for years and appeared frequently in the Western media.

Noe var på gang i Benghazi. 2. august sendte ambassadør Stephens en anmodning til State Department om øyeblikkelig sikkerhetsforsterkninger. Det var smått med respons fra Washington. Ambassaden valgte å ansette en milits som vakt, og den hadde forbindelse til Libyas Muslimske Brorskap. Slik er det å operere i et land hvor de som har våpen ikke er til å stole på.

En vakt ved ambassaden skal ha solgt sikkerhetsmanualen til Ansar al-Sharia, som på sin side fikk 10 millioner dollar av iranerne.

Hvis opplysningene stemmer, har mange deltatt i komplottet. Det gjør det mer sannsynlig at sannheten vil komme for en dag.

In the final days prior to the attack, the Quds Force received a secretfatwa from Ayatollah Mesbah Yazdi, a senior cleric and advisor to then-Iranian President Ahmadinejad. The fatwa permitted the assassination of Ambassador Stevens.

The last meeting Stevens had the night of the attack was with a Turkish diplomat. Someone on the Turks’ side confirmed to the Iranians that Stevens was present inside the consulate, the final green light for the attack. This supposition is supported by evidence that came to light in April 2014, when the former chief of the Istanbul Police Department Intelligence Unit as well as leaked Turkish documents exposed the high-level penetration of Iran-linked terrorists into the Turkish government.

 

 

Hvis komplottet stemmer vil det gjøre Benghazi til en storpolitisk skandale. Republikanerne har hele tiden hevdet at Benghazi er noe langt mer enn Det hvite hus ville innrømme, at de tvertimot har løyet systematisk. En ny kongresskomite arbeider med Benghazi. Timmerman har tidligere arbeidet for en Kongresskomite og kjenner systemet. På Capitol Hill har man kompetanse til å vurdere hans opplysninger. Skulle de stemme vil Benghazi bli en både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk storhendelse.

 

http://www.clarionproject.org/analysis/new-benghazi-revelation-indicates-iran-behind-attack

 

omslag.Dark-Forces