Bilde: Leder for den iranske Quds-styrken, general Qassem Soleimani, er til stede som «rådgiver» for shia-militsen Hash al-Shaabi ved Kirkuk, opplyste den irakiske regjeringstalsmannen søndag. Soleimani er en av USAs verste fiender. Her ledet han angrepet mot Tikrit i fjor. Irak er ved å bli et iransk protektorat.

Shia-militseen Hashd al-Shaabi leder an i angrepet på Kirkuk. Den tar sine ordre fra Teheran. Men det påstås at den iranske Revolusjonsgarden er direkte involvert i angrepet.

Søndag kveld gikk den irakiske regjeringstalsmannen på tv og sa at den berømte/beryktede leder for den iranske al-Quds-styrken, general Suleimani, er på plass utenfor Kirkuk som rådgiver.

The spokesperson of the Iraqi government says Qassem Soleimani, the commander of Iran’s Quds Force is a “military advisor” to the Hashd al-Shaabi forces in Iraq.

Speaking to Rudaw TV on Sunday night, Saad Hadithi, the spokesperson of the Iraqi government said that Soleimani plays a role in Iraq as “military advisor” to the Shiite Hashd al-Shaabi as there are Iranians and Americans existing in Iraq as well.

Det er en utrolig uttalelse. Har Bagdad kontroll på hva de gjør? Soleimani er en av USAs største fiender. Å kringkaste at han er til stede ved Kirkuk er det samme som å gi USA fingeren.

Hashd al-Shaabi-militsen benytter seg av amerikanske Abrahams-stridsvogner som ble gitt til den irakiske regjeringshæren. Amerikanerne har flere ganger opplevd at tyngre våpen gitt til regjeringshæren har havnet hos shia-milits som går Teherans ærend. Hvis iranenerne i tillegg skulle være direkte involvert i angrepet mot Kirkuk, er dette en utfordring av USAs makt som Trump ikke kan overse.

En av dem som peker på Irans hånd er USAs tidligere ambassadør i Irak, Zalmay Khalizad.

Zalmay Khalilzad, a former US Ambassador to Iraq, said in a series of tweets Monday morning that Iran’s “IRGC [Islamic Revolutionary Guards Corps] -backed militia led by terrorist Mahdi Mohandis has begun an assault on Kirkuk,” Khalilzad said, making reference to the deputy head of the mainly Shiite Hashd al-Shaabi.

“Reliable reports indicate the PMF [Hashd]  militia is using Abrams tanks provided by the US to the Iraqi armed forces against the Peshmerga,” Khalilzad continued, as he tagged the official account of the US presidency asking “Shouldn’t we disable these tanks to prevent their use by Quds force proxies?”

Kurdisk etterretning hevder at Revolusjonsgarden er til stede og deltar i angrepet på Kirkuk.

Peshmerga intelligence shows beyond a doubt that Iranian Revolutionary Guards were among the ranks of the Iraqi army and the Hashd al-Shaabi stationed south and west of Kirkuk.

“The Iraqi army and the Hashd al-Shaabi are not the only state that are attacking us. We have intelligence with 100 percent accuracy that there are also the Iranian army and the Revolutionary Guards among them,” Shwan Shamerani, commander of the Peshmerga second brigade in Kirkuk, told Rudaw on Saturday.

Khalilzad oppfordret USA til å støtte kurderne mot Revolusjonsgarden.

Amerikanerne har et så sterkt nærvær på bakken og i luften at det ikke vil være vanskelig å få bekreftet om iranerne deltar. Det vet nok USA allerede. Hvis det stemmer må USA foreta seg noe.

Holdningen til Hash al-Shaabi-militsen sier en del: En av deres kommendanter sammenligner kurdisk peshmerga med IS:

Karim Nuri, a commander of the Hashd al-Shaabi, told Rudaw that any force that may be fighting against the Iraqi forces are “the same as ISIS,” whose leaders are like Abu Bakir al-Baghdadi, the leader of the ISIS militants.

Det er denne sekteriske holdningen som har gjort at shia-militsen har skapt større fiendskap der den har gått inn for å «befri» irakisk territorium.

 

http://www.rudaw.net/english/kurdistan/151020177

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂