Iraks forrige statsminister, Haydar al-Abadi, lurer nå på hvordan lederne av de shia-islamske folkemilitsene (Hashd- ash-Shabi har kunnet bli så rike. Spørsmålet er betimelig, ikke så lite retorisk og ikke minst har det implikasjoner for den ulmende striden mellom Iran og USA.

-Jeg ber om granskning av formuene til de som kaller seg Hashd-ledere. De må redegjøre for hvordan de har skaffet seg slike formuer. Noen av dem hadde ingenting, men nå har de blitt rike, på bekostning av Hashd-soldatene, la han til, ifølge Rudaw.

Haydar al-Abadi var Iraks statsminister fra 2014 til han gikk av i oktober i fjor, etter å ha tapt valget i mai. Til å begynne med i sin periode gikk han hardt ut mot korrupsjonen, som preget perioden til hans forgjenger og shia-rival, Nouri al-Maliki. IS’ okkupasjon av Mosul – sommeren 2014 – førte til fremveksten av en rekke shia-militser (Hashd ash-Shaabi), som med iransk støtte raskt ble en stat i staten. De var helt sentrale i nedkjempelsen av IS/Da’esh, men selv om de nominelt lå under al-Abadis kommando, vokste de seg som gjøkunger flest fort utav redet.

Hashd ash-Shaabi har ikke ulikt mange andre «frigjøringsbevegelser» utviklet seg til et villniss av forretningsimperier, som bruker alle midler for å styrke sine interesser. De har satt seg fast i Mosul og Shingal, og ikke minst i Kirkuk, en by kurderne kontrollerte helt til Iran, al-Abadi og Hashd ash-Shaabi overrumplet Peshmerga med hjelp av kurdiske overløpere høsten 2017.

Noen observatører ser al-Abadis utfall mot folkemilitsene som et forsøk på å distansere seg fra Iran i ordstriden med USA og Saudi-Arabia. Kurdiske lesere har imidlertid ikke mye godt om si om al-Abadi.

From YOU! you created them, you armed them, you gave them high positions, you even changed the law so that they could run for parliament and office, so eat sh¤t and die… (Rudaw)

Korrupsjonen i Irak fortsetter, men det er stadig tegn på at folk har fått nok. I forrige uke ble fire demonstranter drept i Najaf, da de demonstrerte utenfor et supermarked tilhørende en fremtredende representant for Muqtada as-Sadrs bevegelse, som har kamp mot korrupsjon som sin fremste kampsak…

Kunne du tenke deg å støtte document.no? Vi er ikke korrupte!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂