Iraks utgående statsminister Adel Abdul-Mahdi ledet møtet i det irakiske sikkerhetsrådet, mandag 30. desember. Som forventet fattet rådet en uttalelse som fordømte USA for deres gjengjeldelses-angrep på den iransk-støttede Kata’ib Hizbollah-militsen. Ikke et ord ble sagt om de mange tusen demonstrantene som har blitt drept, kidnappet og såret av de samme militsene i demonstrasjonene som har rystet Irak de siste tre månedene. Foto: Facebook

Helgens amerikanske gjengjeldelses-angrep mot iransk-støttet milits vekket Iraks latente anti-amerikanisme til live på ny. Blant politikerne, demonstrasjonene mot Iran og korrupsjonen vil ikke forsvinne.

Minst 25 medlemmer av den iransk-støttede militsen Kata’ib Hizbollah ble drept da amerikanske styrker i går angrep fem av dens baser i Irak. Angrepene kom som en hevnaksjon på en rekke angrep på amerikanske baser i Irak, der fredagens rakettangrep mot K-1 basen utenfor Kirkuk, drepte en amerikansk kontraktør og to irakiske politimenn.

I går hadde USA fått nok, og med det de kaller defensive angrep, ble fem av Kata’ib Hizbollahs baser angrepet. Noen med droner og muligens noen med fly:

Blant de 25 drepte var en av militsens kommandører, Abu Ali Khazali, melder militsen selv på sin Facebook-side.

Kata’ib Hizbollah-kommandøren Abu Ali Khazaly var en av de 25 som ble drept i de amerikanske angrepene på fem av den iransk-støttede militsens baser, søndag kveld. Foto: Facebook

At USA søndag kveld for første gang gikk til angrep på en av de mange iransk-støttede folkemilitsene (Hashd ash-Shaa’bi/PMU), og at dette medførte minst 25 drepte og 51 sårede, satte fyr på irakiske – og iranske – politikere, som endelig så en anledning til å snu oppmerksomheten vekk fra sine egne feil og mangler.

Den utgående, i realiteten avsatte, irakiske statsministeren Adel Abdul-Mahdi, publiserte mandag sin og det irakiske sikkerhetsrådets fordømmelse av de amerikanske angrepene. Uttalelsen inneholdt kjente fraser, og truet indirekte med at Irak vil revurdere sitt forhold til USA og de andre landene – blant dem Norge – som bidrar til opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker:

This sinful attack against the goals and principles for which the international alliance is formed leads Iraq to review the relationship and security, political and legal conditions in order to preserve the sovereignty and security of the country, protect the lives of its children and promote common interests.

May God have mercy on the martyrs and keep them in heaven and those wounded with a speedy recovery.

National Security Council
Baghdad 30/12/2019

Dette syndige angrepet mot målene og prinsippene som den internasjonale alliansen er dannet for, fører til at Irak gjennomgår forholdet og sikkerhet, politiske og juridiske forhold for å bevare suvereniteten og sikkerheten i landet, beskytte barns liv og fremme felles interesser .

Måtte Gud være barmhjertig med martyrene og holde dem i himmelen og de sårede med en rask bedring.

Nasjonalt sikkerhetsråd
Bagdad 30/12/2019

At Kata’ib Hizbollah og andre av Hashd ash-Shaabi-militsene står under direkte kommando av prestestyret i Iran ble selvsagt ikke nevnt med et ord. Heller ikke at disse, sammen med styrker fra Irans revolusjonære garde (IRCG) i løpet av de siste tre månedene har drept minst 500 og såret rundt 20.000 irakiske demonstranter som ønsker sine korrupte ledere dit pepperen gror, ble nevnt.

Mandagens lederartikkel i den emiratiske avisen The National sier det som det er. Angrepene på de amerikanske basene har vært og er et iransk forsøk på å få demonstrantene til å angripe USA heller enn skurkene i Iran.

Mye taler for at deres forsøk vil feile. De neste ukene kan bli ekstra blodige.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂