Kommentar

Fra dagens demonstrasjon, som i realiteten bare kan beskrives som et angrep på USA. Skiltet mannen holder opp er fjernet inne fra ambassade-området. Foto: MURTAJA LATEEF/EPA/NTB Scanpix

Dramaet som nå utspiller seg i Bagdad, der tusenvis av demonstranter fikk spasere igjennom de irakiske sikkerhetsstyrkenes sperringer og inn til USAs ambassade, hvor de nå har brutt seg inn, er en særdeles alvorlig utvikling. Aksjonen er uten tvil godkjent og iscenesatt av Iran. Krigsfaren er overhengende.

Noen av oss husker ambassadestormingen i Teheran for 40 år siden. Hvorvidt dagens ambassadestorming vil ende like dramatisk er ennå for tidlig å si, men Trump og USA vil garantert ikke sitte stille og vente på reprisen.

Tidligere i dag, nyttårsaften, ble den amerikanske ambassadøren til Irak evakuert sammen med andre ambassadeansatte. Ifølge Reuters er det bare noen få ansatte igjen i ambassaden, formodentlig US Marines og andre spesialsoldater. De kommer ikke til å gi seg uten å kjempe til siste slutt.

På Twitter kommer det nå meldinger om at det er skyting ved ambassaden, og røyken ligger tett over den såkalte grønne sonen der USAs ambassade ligger sammen med andre ambassader og en rekke irakiske regjeringsbygninger.

Som vi skrev mandag kveld:

At USA søndag kveld for første gang gikk til angrep på en av de mange iransk-støttede folkemilitsene (Hashd ash-Shaa’bi/PMU), og at dette medførte minst 25 drepte og 51 sårede, satte fyr på irakiske – og iranske – politikere, som endelig så en anledning til å snu oppmerksomheten vekk fra sine egne feil og mangler. (Iran og Iraks lederskap prøver å snu opinionen mot USA)

Etter måneder med angrep på oljetankere i Gulfen, etter rakett-angrepene på Saudi-Arabias viktigste oljeinstallasjoner og etter måneder med demonstrasjoner i både Iran, Libanon og Irak, alle rettet mot korrupsjon og mot Irans indirekte styring av politikken i alle disse tre landene ser det nå ut som om Iran har satset alt på et siste kort.

Oppdateres.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også