En demonstrant som skal ha blitt skutt av en snikskytter bæres av meddemonstranter. Foto: Twitter.

Opptøyene i Irak fortsetter med uforminsket kraft, og antall drepte har i løpet av lørdagen passert 100, og mer enn 4000 skal være såret. Det rapporteres også om iranske snikskyttere, og demonstrasjonene er nå i ferd med å ta en anti-iransk vending.

Rapportene om iranske snikskyttere finnes på Twitter, som til tross for at internett skal være koblet ut over hele Irak, med unntak av de kurdiske områdene i nord, flommer over av bilder og videoer fra demonstrasjonene som nå har spredd seg enda mer.

Den sunni-islamske politikeren Ahmed Abdullah al-Jubouri skal ha uttalt til den saudi-arabiske TV-kanalen Al-Arabiya at den lederen for Irans revolusjonsgarde, general Qasim al-Suleimani skal ha sendt snikskyttere til Irak. (Lenke til Twitter-post)

I det denne artikkelen skrives kommer det meldinger på Twitter om at irakiske spesialstyrker skal ha gått til aksjon mot snikskyttere i Bagdad. Dette er interessant fordi disse styrkene sto inntil sist fredag under kommando av general Abdel-Wahab al-Saadi (formelt sett var han nestkommanderende). Mange av demonstrantene er rasende på at den irakiske regjeringen fjernet ham etter press fra Iran. Navnet antyder at han er sunnimuslim, men han er en sjiamuslim som var sentral i nedkjempelsen av Da’esh. Al-Monitor har en interessant analyse av denne saken.

Fredag krevde den uforutsigbare men populære sjialederen Muqtada Sadr, at regjeringen må gå av og så utlyse nyvalg, som skal overvåkes av internasjonale valgobservatører. Det kan være en retrett-vei for den irakiske regjeringen, for nå har opprøret fått så stor kraft at den neppe kan bli sittende.

Irak er ikke bare på bristepunktet, som denne Tweeten viser, er de på randen av full borgerkrig.

BREAKING | Protesters in Kut & Dhi Qar announce the formation of the Karama Shield Brigade of 4000 volunteers carrying weapons & supporting protesters & deterring snipers and militias against the demonstrators & will depart to Baghdad soon

Under hashtagen #save_the_iraqi_people på Twitter kan man finne de siste oppdateringen om hva som utspiller seg i Irak.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også