Mer bråk utenfor både den svenske og og den danske ambassade i Bagdad, Irak. Foto: AP Photo/Hadi Mizban 

Det muslimske sinnet rettes nå også mot Danmark, etter en koranbrenning i København. Hundrevis av  demonstranter forsøkte lørdag å storme ambassadeområdet i Bagdad.

Nå er det ikke bare svenskene som får smake på sinnet til opprørte irakere. Etter at en koran ble brent i København, rettes rasende demonstrasjoner også mot Danmarks ambassade i Bagdad.

Så også dansker som av en eller annen (underlig) grunn hadde planlagt sommerferie i de trakter, bør nå revurdere sine planer. Men det er neppe særlig mange.

Demonstrantene ble stanset av irakiske sikkerhetsstyrker som blokkerte Jumhuriya-brua som leder til Bagdad såkalt grønne sone der både Danmarks, Sveriges og andre ambassader ligger.

NTB-Reuters melder om saken lørdag.

Dette siste bråket oppgis å ha sitt utspring i at to aktivister fra den islamkritiske gruppen Danske Patrioter fredag holdt en markering utenfor Iraks ambassade i København, der de skal ha brent Koranen. Ifølge videoer skjendet de også det irakiske flagget.

Politiet i København bekrefter at de to «brente en bok», men opplyser ikke om det var snakk om Koranen. De bekrefter heller ikke at det irakiske flagget ble skjendet.

Fordømmer

Irakiske myndigheter trenger ingen videre dokumentasjon for å hisse seg opp, men fordømmer hendelsen i kraftige ordelag.

– Utenriksdepartementet fordømmer på det kraftigste hendelsen der den hellige Koranen og Iraks flagg ble skjendet utenfor den irakiske ambassaden i Danmark, heter det i en uttalelse lørdag.

Demonstrantene i Bagdad la ikke skjul på at de var på vei mot den danske ambassaden, men ble ifølge Crisis24 stanset av sikkerhetsstyrker som brukte tåregass.

Satte fyr på den svenske ambassaden

Irakiske sikkerhetsstyrker høstet kritikk da de for to dager siden ikke hindret demonstranter fra å storme og sette fyr på den svenske ambassaden i den grønne sonen.

Sverige rettet hard kritikk mot Irak etter stormingen, og irakiske myndigheter svarte med å bryte de diplomatiske forbindelsene med Sverige. Det minner om noe i nærheten av en krigstilstand ,mellom landene.

Det er varslet en ny demonstrasjon i protest mot koranbrenning i Europa i den irakiske hovedstaden lørdag kveld.

Protest også i Teheran

Iranske muslimer lat ikke en sjanse gå fra seg til å rase mot vestlige «fiender av islam».

Også i Iran var det fredag kveld protester mot koranbrenningene, noe som ble kringkastet på statlig TV.

– Død over det amerikaniserte Sverige!, ropte demonstrantene, som bar plakater med bilde av landets tidligere leder ayatolla Khomeini.

I Libanon ble demonstrasjonen organisert av den Iran-støttede Hizbollah-militsen. Der ble det satt fyr på svenske flagg.

Vil utvise ambassadør

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah har oppfordret arabiske og muslimske land til å følge Iraks eksempel og utvise svenske ambassadører og hente hjem sine egne ambassadører fra Stockholm.

Iran varslet fredag kveld at de ikke ønsker å ta imot en ny ambassadør fra Sverige.

– Den svenske ambassadørens periode er over, og vi vil ikke ta imot en ny før den svenske regjeringen følger opp krenkelsen av Koranen skikkelig, sa utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian.

Les også: 

Svensk venstresides svar på Iraks raseri: – Gi mer bistand

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.