Demonstranter stormet den svenske ambassaden i Bagdad i Irak rundt klokken 16 torsdag. Et klipp fra Sky News Arabia viser hvordan flere personer har klatret opp på en bygning som tilhører ambassaden.

– Koranen er for alle, alle muslimer må slå seg sammen nå, enten man er sjia- eller sunnimuslim. Hvis vi ikke gjør motstand nå, vil de fortsette å ydmyke oss, sa en demonstrant til irakiske medier.

Oppfordringen om å angripe ambassaden skal ha kommet fra sjia-lederen Muqtada al-Sadr, etter at en eksil-iraker brente en kopi av Koranen utenfor moskeen på Södermalm i Stockholm onsdag. Demonstrantene klatret opp på ambassadebygningen og brente et svensk flagg. Shia-lederen krever nå at Sverige boikottes, at den svenske ambassadøren utvises og at irakeren som utførte koranbrenningen fratas sitt irakiske statsborgerskap og deporteres til Irak.

Stormingen skal ha vart i rundt 15 minutter, og da irakiske sikkerhetsstyrker ankom stedet, valgte demonstrantene å forlate ambassaden. Utenriksdepartementet sier til Expressen at ambassadens ansatte er trygge. Det er planlagt større demonstrasjoner fredag.

Brenningen av Koranen har vakt sterke reaksjoner. I Sverige lover Partiet Nyans’ partileder Mikail Yüksel i et innlegg på Twitter å «gjøre alt som står i hans makt» for å rette oppmerksomheten mot koranbrenningen «på internasjonalt nivå», og han truer også implisitt med at det kan påvirke Sveriges NATO-søknad.

Torsdag ettermiddag fordømte Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan handlingen i en tv-sendt uttalelse.

– Vi vil til syvende og sist lære den arrogante befolkningen i vestlige land at det ikke er ytringsfrihet å fornærme muslimer, sa Erdoğan.

Yemen, Libanon, Marokko og Saudi-Arabia har også fordømt brenningen av Koranen, som ble utført av en irakier i eksil som ønsket å rette oppmerksomheten mot den religiøse undertrykkelsen han selv og mange andre er utsatt for i muslimske land rundt om i verden. Brenningen av Koranen var godkjent av Polismyndigheten i Stockholm.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.