Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi og filosofi ved Uppsala universitet i Sverige, advarer om at mer brenning av koranen kan få alvorlige konsekvenser.

I et intervju med SVT advarer professoren mot sterkere reaksjoner blant sjiamuslimer i Irak, men også fra muslimer i andre land.

Uttalelsen kommer etter at Sveriges ambassade i Bagdad onsdag kveld ble stormet av sinte muslimer som også satte fyr på bygningen. Stormingen skal ha vært fordi det var planlagt en ny brenning av koranen i Sverige.

– Sveriges omdømme i disse landene har allerede tatt skade av hendelsene, mener Fazlhashemi.

Han tror at nye reaksjoner blant annet vil rettes mot svenske økonomiske interesser.

– I verste fall kan dette føre til at ekstremistiske, voldelige islamistiske grupper blir involvert, og at det utvikler seg til voldshandlinger. Den risikoen er til stede, sier han til SVT.

Torsdag ettermiddag sa Iraks statsminister at han ville kutte de diplomatiske båndene til Sverige dersom flere brenner koranen i vårt naboland.

Avlyste koranbrenning, men spenningen stiger

Ifølge Reuters skal stormingen av Sveriges ambassade i Bagdad være gjennomført av tilhengere av den innflytelsesrike sjia-predikanten Muqtada al-Sadr.

Fazlhashemi legger til at Muqtada al-Sadr har et stort antall tilhengere og er en betydelig politisk radikal kraft blant sjiamuslimer.

– Han har innenrikspolitiske motiver for å oppfordre til reaksjoner mot koranbrenningene, slik kan han vise sin styrke. Han fisker blant den store opprørtheten som finnes blant muslimer i Irak, sier professoren.

Markeringen av martyrdøden til den tredje sjiamuslimske imamen inntreffer samtidig som de ti første dagene av måneden Muharram, som er de første dagene i den islamske kalenderen. Muharram er en av de fire hellige månedene i islamsk tradisjon.

– At en koranbrenning er planlagt under en av de viktigste høytidene i sjiaislam skaper ekstra sterke reaksjoner, avslutter Fazlhashemi,

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.