Demonstranter brenner bildekk under en demonstrasjon i Bagdad den 1. oktober. Foto: Hadi Mizban / AP / Scanpix.

Dødstallene stiger og demonstrasjonene i Irak fortsetter, nå med en mer anti-iransk slagside. 31 skal være drept og internett er sperret i store deler av Irak.

Selv om regjeringen torsdag innførte portforbud i Bagdad, fortsetter demonstrasjonene med full styrke. Også i andre irakiske byer er det store demonstrasjoner, og to grenseoverganger til Iran er stengt av iranske myndigheter.

Natt til torsdag ble det også sendt flere mindre raketter/granater mot den grønne sonen i Bagdad. En av granatene skal ha eksplodert like ved den tyrkiske ambassaden, og ifølge Rudaw har de amerikansk-ledede koalisjonsstyrkene i Irak, der også norske styrker deltar, sagt at de «forbeholder seg retten til å forsvare seg selv».

Demonstrasjonene som begynte tirsdag, sies av Reuters å ha tatt de irakiske myndighetene på sengen. Men da har både Reuters og myndighetene sovet i timen. Senest i september i fjor skrev vi om Irak som en evig slagmark, etter voldsomme opptøyer i landets nest største by, Basra.

Denne gang er det ikke bare i Basra og Bagdad det demonstreres. Det rapporteres om voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter flere steder, blant annet i byene Najaf, Nasiriyah og Amara, rapporter Al-Jazeera.

Det eneste overraskende med demonstrasjonene må sies å være at de, som i Basra i fjor, ikke er organiserte av en spesiell politisk eller religiøs gruppe. Protestene rettet seg de første dagene mot korrupsjonen og mangelen på arbeidsplasser, men ifølge sosiale medier har demonstrasjonene nå tatt en mer anti-iransk vending. Besøkende til Bagdad vil lett kunne se at det ikke er mangel på arbeidsoppgaver som preger byen. Dårlig vedlikeholdte gater flyter over av søppel, omkranset av delvis utbombede hus. Bagdad og Basra er i likhet med mange andre irakiske byer i en begredelig tilstand.

I dag er det slutten på arbeidsuka for de som har arbeid. Derfor bør det ikke overraske noen om demonstrasjonene blir enda større og voldeligere i morgen, på muslimenes bønnedag.

Fra meldingen den amerikanske ambassaden i Bagdad la ut på sin hjemmeside i dag, fremgår det at internett-tilgangen er blokkert i store deler av Irak, utenom de kurdiske områdene i nord.

Location:  Baghdad and other major cities, with the exception of the Iraqi Kurdistan Region.

Event:  Demonstrations have occurred throughout the week and are ongoing.  Although large, these are both sporadic and spontaneous.  Per local reports, several people have been killed and hundreds injured in the demonstrations.  Internet access was suspended in most of the country.  As of dawn on Thursday, October 3, the Iraqi government has imposed a curfew in Baghdad, barring both pedestrian and vehicle traffic throughout the city with the exception of emergency services and travel to Baghdad Airport.  Provincial governors have the option to impose a similar curfew in their provinces.  Therefore, routine consular services are suspended until the curfew is lifted.  Applicants should reschedule via the Embassy Web site.  The Embassy is staffed for emergency calls, although the section’s ability to respond continues to be limited due to the security situation.

Document følger utviklingen i det sørlige Irak fra trygg grunn i irakisk Kurdistan, og vil oppdatere fortløpende. Denne saken er sist oppdatert kl 22:08, irakisk tid. Ny oppdatering i morgen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også