Nytt

Dette bildet er tatt 9. oktober sørvest for Kirkuk. Peshmerga-soldater står og ser på likene av drepte IS-soldater. Nå er det peshmergaene som blir angrepet av shia-milits under ledelse av Iran. Midtøsten går inn i en ny farlig konflikt. Foto: Ako Rasheed/Reuters/Scanpix

De to store kurdiske partiene, KDP med Barzani og PUK med Talabani, er splittet. Talabani er Iran-vennlig og har tillatt Hashd al-Shaabi-militsen å rykke frem rundt Kirkuk. De delene av peshmerga som tilhører PUK trakk seg tilbake uten kamp.

De KDP-lojale styrkene forsøker å kompensere for tilbaketrekningen og sender inn forsterkninger. Men det er klart at splittelsen undergraver både styrken og kampmoralen.

Colonel Kawa Mala Parwez, the director of Asayesh or security forces in Tuz Khurmatu has said that the Hashd al-Shaabi forces have entered Kurdish neighborhoods of the town due to the retreat of some Peshmerga forces.

“We are defending. But unfortunately, some Peshmerga forces have retreated. This has made it possible for the Hashd al-Shaabi forces to enter Kurdish neighborhoods of Tuz Khurmatu,” he said.

After issuing threats for several days, the Hashd al-Shaabi forces attacked the Peshmerga lines on several fronts in south Kirkuk and Tuz Khurmatu. Some forces affiliated with the PUK have pulled out without fighting. Peshmerga reinforcements and scores of civilians from Erbil, Duhok and Sulaimani traveled to Kirkuk to assist.

“Iraqi and the Hashd al-Shaabi forces who are associated with Iran attacked the Peshmerga south of Kirkuk and Tuz Khurmatu on several fronts, using Humvees and American weapons. The Peshmerga forces responded to them and destroyed five American Humvees,” the Kurdistan Region’s Security Council said in a statement about the attacks.

Irakerne forsøker å kutte forbindelsen til Erbil og Suleimania for å gjøre det umulig å bringe inn forsterkninger.

Bagdad hevdet helt til det siste at de ikke hadde planer om et angrep. – Kurderne er irakere som oss, ble det sagt.

Men så viste det seg, som så mange ganger før i Midtøsten, at ordene var intet verdt.

Det lyves over en lav sko. Den tidligere sikkerhetsrådgiveren under amerikanernes styre, Mowaffak al-Rubaie, benektet at lederen av den iranske al-Qudsstyrken, Soleimani, er ved fronten i Kirkuk. Det var blank løgn spredt av de anti-iranske kretsene, sa Rubaie til BBC.

Bilde: Qassem Suleimani står til venstre for talerstolen med foldede hender, grått hår.

Dagen før hadde det vært publisert bilder som viser at Soleimani ikke bare er ved Kirkuk, han er endatil på besøk i den andre kurdiske hovedbyen Sulaimania, for å legge ned en krans på graven til Jalal Talabani som døde 3. oktober.

Soleiman vet godt hva han gjør. Han demonstrerer kurdisk splittelse og at Irans makt strekker seg helt inn i hjertet av den amerikanske koalisjonen mot IS.

Trump blir nødt for å gjøre noe for ikke å bli overkjørt.

De som tror det var folkeavstemningen 25. september som utløste dette, tar feil. Iran ville handlet uansett. Folkevstemningen er bare et påskudd.

Det handler om Irans projisering av makt, via Irak og til Syria.

I det ene øyeblikk sier man at kurderne er brødre, i det neste sier den irakiske statsministeren Haidar al-Abadi at hab tro

«that Erbil wanted “to establish a race based state.”

 

 

http://www.rudaw.net/english/kurdistan/151020177