En gateselger tilbyr kaffe til irakiske politistyrker som holder vakt i Sadr-byen i Bagdad den 7. oktober 2019. Foto: Hadi Mizban / AP / Scanpix.

Iraks president fordømte mandag kveld sikkerhetsstyrkenes overdrevne voldsbruk, og oppfordret samtidig til «nasjonal dialog». Like fullt fortsatte demonstrasjonene, og senest natt til tirsdag ble flere drept i Bagdad.

I den fjernsynsoverførte talen sa Iraks president, kurderen Barham Salih, at hverken regjeringen eller ledelsen for sikkerhetsstyrkene hadde gitt ordre om å skyte med skarpt mot demonstrantene, og han tok til orde for at de ansvarlige må straffes.

The government and the leadership of the security forces affirms that there were no orders for shooting. This was not a decision from the state or its institutions,” Salih said.

The targeting of peaceful protesters and security forces with live rounds …  is unacceptable in the Iraq that we chose and agreed to be democratic, in which rights and freedoms are guaranteed.

All those who have violated the law have to “submit to the state” and be held accountable in courts, the President added. (Rudaw)

Presidenten kommenterte ikke rapportene om at minst tre irakiske TV-stasjoner ble raidet og ødelagt i løpet av helgen. Mange tror disse aksjonene ble gjennomført av iranske eller pro-iranske grupperinger.

Offisielt het det seg at de irakiske sikkerhetsstyrkene i går overlot kontrollen med bydelen Sadr City i Bagdad til det irakiske politiet. Likefullt melder Reuters tirsdag formiddag at en soldat fra sikkerhetsstyrkene ble drept og fire skadd, natten etter at minst 15 demonstranter ble drept.

Sadr City er den absolutt fattigste delen av Bagdad, og de åtte millioner sjiaene som bor der har gjort byen-i-byen til en bastion for Muqtada al-Sadr. Som nevnt i lørdagens rapport, tok denne uforutsigbare men like fullt populære sjia-lederen fredag til orde for at regjeringen måtte gå av, og at det måtte arrangeres nyvalg under overvåkning av internasjonale observatører.

Statsminister Abdul Mahdi har ikke svart direkte på dette kravet, men i tråd med sine forgjengere i statsministerstolen, har han annonsert at han vil gjennomføre flere reformer, og det er ventet utskiftninger i regjeringen. Avvisningen fra de iransk-vennlige, for ikke å si iransk-lojale Folkemilitsene, Hashd ash-Shaabi, er ikke til å misforstå. I likhet med Irans sterke leder, Ayatollah Khamenei, som selvsagt ser en utenlandsk konspirasjon bak opptøyene, avviser de kravet blankt:

We know who stands behind these protests. The plan to bring down the regime has failed,» its chief Faleh Al Fayyadh told journalists in Baghdad.

He said his forces would support actions against corrupt institutions but not «the fall of the regime», a chant which has featured more prominently in the protests in recent days.

«Those who wanted to defame Iraq will be punished,» Mr Fayyadh said. He said that his forces were «ready for any government order». (The National)

Internettforbindelsen med utlandet er nå gjenopprettet, men det er fortsatt umulig å få full oversikt over nøyaktig hva som skjer, og hvor mange som er drept. På Twitter hevdes det av enkelte at de reelle tallene på sårede og drepte er langt høyere enn de offisielle tallene, der det nå opereres med 114 drepte og over 6000 skadede.

Faren for borgerkrig i Irak er langt fra over, selv om nå mye av verdens oppmerksomhet rettes mot det nordlige Syria. Det temaet sto øverst på dagsorden da Russlands utenriksminister Sergej Viktorovitsj Lavrov i går kveld ankom Erbil, etter først å ha besøkt Bagdad.

 

Midtøsten er en heksegryte som ikke er enkel å forstå. Documents medarbeider befinner seg i stormens øye, og forsøker etter beste evne å gi norske lesere et innblikk saker andre norske medier har vansker med å formidle. 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også