Moqtadah al-Sadr har erklært USA krig. Bagdad, Najaf og Kufa og en by som heter Amar eksploderte i vold igår. Bare i Sadr City, den to millioner store shia-slummen i Bagdad, ble sju amerikanske soldater drept i en sju timer lang kamp med al-Sadrs Mahdi-milits.

John F. Burns er ikke i tivl om at utviklingen i Irak nå har krysset noen viktige grenser: Først Fallujah og så dette. Amerikanerne har hele tiden fryktet at opprøret skulle spre seg fra sunni-triangelet til shia-heartland. Det har nå skjedd på al-Sadrs orde, og storayatollah Sistani våger ikke å gå kraftig nok ut mot ham. Han frykter kanskje for popularitet og liv.

Together, the events in Falluja and the other cities on Sunday appeared likely to shake the American hold on Iraq more than anything since the invasion that toppled Saddam Hussein’s government last April 9.

In effect, the militia attacks confronted the American military command with what has been its worst nightmare as it has struggled to pacify Iraq: the spread of an insurgency that has stretched a force of 130,000 American troops from the minority Sunni population to the majority Shiites, who are believed to account for about 60 percent of Iraq’s population of 25 million.

Privately, senior American officers have said for months that American prospects here would plummet if the insurgency spread into the Shiite population, leaving American and allied troops with no safe havens anywhere except possibly in the Kurdish areas of the north.

En av al-Sadrs nærmeste medarbeidere ble arrestert at amerikanerne, mistenkt for innblading i drapet på ayatollah Sayyed Abdul Majid al-Khoei i Najaf i april ifjor. Det sies at også al-Sadri himself står på listen over 25 mistenkte som skal arresteres.

Moqtadah al-Sadr legger ikke skjul på at han har politiske ambisjoner. Han har konsekvent nektet å bli trukket inn i den politiske dialogen irakere fører for å etablere et selvstendig styre når amerikanerne gir fra seg den politiske makten.

Det må ha vært en vel planlagt aksjon søndag for kort etter at al-Sadr hadde oppfordret til å «terrorisere fienden» stormet tusenvis av Mahdi-militsmenn ut på gaten, fullt utstyrt med våpen, fra RPG til Kalasjnikover. De tok kontroll over tre politistasjoner og kommune bygninger i Sadr City, og de irakiske politifolkene løp uten å gjøre motstand.

…..leaving American troops who arrived in Abrams tanks and armored Humvees to enter an area that had been taken over by the militiamen. A battle then began and raged until nightfall.
Det må være amerikanernes mareritt å skulle utkjempe kamper med en fanatisk milits inne i et boligområde. Nå skjer det som man fryktet mest da amerikanerne inntok Bagdad: kamper inne i byen, men det er med en mye farligere motstander enn Saddams folk.

Det er interessant at folk står på gatehjørnene og følger og ser at amerikanerne mister kontrollen, og forakter dem for det. Her er det mange ambivalente følelser. Hvor tøffe får amerikanerne være?

Militsen dukket også oppe inn i det sentrale Bagdad, nær hotellene Palestine og Sheraton.

The first sign of serious trouble on Sunday came when Sadr supporters on their daily march from Sadr City to the American headquarters in the former Republican Palace compound in central Baghdad effectively took control of a street that leads to one of the compound’s most heavily used entrances.

By midafternoon, a similar protest outside the heavily guarded complex that envelops the Palestine and Sheraton hotels, a home for hundreds of Western reconstruction workers and journalists across the Tigris River in east Baghdad, turned violent. Reporters watching said Sadr militamen in black shirts had suddenly flourished Kalashnikov rifles and pistols, and fought a protracted battle along Sadoun Street, one of Baghdad’s 2_kommentar commercial boulevards, with the Iraqi police.

Bagatelliserer

Det er ikke spesielt tillitsvekkende at amerikanerne har lagt seg til en jargon som bagatelliserer det som skjer. Dette vekker ubehagelige minner.

Slik ordla en senior officer seg som stormet inn på en briefing iført hjelm. Da var amerikanske stridsvogner på vei mot Sadr City, Kufa og Najaf.

Using the insistently understated language that the American command has used at every juncture of the war, he described the Najaf fighting as «a fairly significant event,» but added, «At this point, it’s pretty settled down.»

Dan Senor, spokesman for L. Paul Bremer III, the civilian head of the American occupation authority, struck a similarly untroubled note. «We have isolated pockets where we are encountering problems,» he said.

7 U.S. Soldiers Die in Iraq as a Shiite Militia Rises Up
By JOHN F. BURNS

Published: April 5, 2004

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂