Kommentar

Shiaene har nå fått nok av Moqtadah al-Sadrs konfrontasjonspolitikk i Najaf og Karbala. De krever at han og militsen trekker seg ut.

På et hastig sammenkalt møte i Bagdad tirsdag stilte 150 ledende shiaer, både politikere, religiøse ledere og andre. Stemningen er direkte fiendtlig mot Sadr og hans milits. Sadr kritiseres for å ha forvandlet moskeene til et våpenlager.

Amerikanerne har i lengre tid bedt shia-ledelsen om å gripe inn. Hvorfor skjedde det nå? Ifølge John F. Burns i NYTimes skyldes det at de amerikanske-ledede forhandlingene om Iraks politiske fremtid har stått i stampe siden opprøret i Fallujah og Sadrs oppstand brøt ut i begynnelsen av april. Imens tikker klokken mot 30. juni.

Det som ser ut til å ha satt fart i shiaene er amerikanernes nye linje med å ansette tidligere irakiske generaler og offiserer. Disse er alle sunnier, og shiaene frykter at deres historiske sjanse til å få den dominerende posisjonen som rettmessig tilhører dem, kan gå fløyten.

Innsettelsen av en irakisk general og irakiske soldater i Fallujah var derfor en real støkker. Det skal ha vært et heftig møte mellom shia-medlemmene av styringsrådet og de to ledende amerikanerne i Irak; Paul Bremer og general Sanchez tirsdag. Shiaene anklaget amerikanerne for å slippe sunniene inn bakdøra. Burns sier det ikke direkte, men det er grunn til å tro at amerikanerne svarte at dere kan bidra til å stabilisere situasjonen ved å fordømme Sadr. Det var nettopp det som skjedde noen timer senere.

Shia-lederne har ligget på været og loddet stemningen. Den er nå entydig mot Sadr og hans menn. Befolkningen i Najaf føler at de er tatt som gisler av militsen. En hemmelig dødsskvadron som kaller seg Thulfiqar Army har drept minst syv militsmedlemmer. Etter fredagsbønnen skal flere tusen ha deltatt i en demonstrasjon mot Sadrs okkupasjon utenfor Ali-moskeen.

Så upopulær er Sadr blitt at en stammeleder fra Najaf foreslo på Bagdad-møtet
at amerikanerne skulle få frie hender til å ta seg av Sadr – inne i Najaf. Til begeistrede tilrop.

But the strongest murmurings of the meeting came when Taqlif al-Faroun, a tribal leader from Najaf, said Shiites should give the American forces a green light to go after Mr. Sadr in the holy cities. «Najaf is not Mecca,» he said. «The Americans don’t want to go into the shrines. They want to get rid of criminals and thieves. So what if they enter the city?» Across the roof, dozens of men responded approvingly. «Yes, yes!», they said.

Under møtet viste flere av talerne til trusselen fra sunniene. Men de ble ikke nevnt ved navn, bare omtalt som «de» eller «de andre», skriver Burns. Så dype er motsetningene.

Da de så skriften på veggen, valgte shiaene den fredelige løsningen. De ser at «seieren» er innen rekkevidde. Sadr kunne spolert den. Brushodet, som minner om Orson Wells, skal også ha lagt seg ut med sin religiøse mentor, en storayatollah i iranske Qom, som har bedt ham trekke seg ut av Najaf og Karbala.

Iraq Shiites Urge Cleric to Desist

By JOHN F. BURNS

Published: May 5, 2004