Qasim Soleimani er ikke bare general og sjef for den fryktede iranske revolusjonsgarden. Han er heller ikke bare Irans «sterke mann». Med stålkontroll på sine lojale militser i Libanon (Hizbollah), i Jemen (Houthiene) og Irak (Hashd ash-Shaabi) er han nå Midtøstens mektigste og farligste mann.

Sjefen for den iranske Revolusjonsgardens, General Qasim Soleimani, reiste selv til Bagdad og overstyrte de irakiske sikkerhetsmyndighetene, da opptøyene eskalerte i Bagdad sist uke.

Det er den saudi-arabiske avisen The Arab News som i en lengre artikkel underbygger det flere av demonstrantene i Bagdad har hevdet på Twitter den siste uken. Her er en tweet, og under vises også et bilde av hva som skal være en soldat fra den iranske Revolusjonsgarden som ble tatt av demonstrantene:

Bildet viser angivelig en iransk soldat tilhørende IRGC som er tatt til fange av demonstranter i Bagdad. Foto: Twitter

The Arab Times skal ha snakket med med flere politikere og høyerestående offiserer innen de irakiske sikkerhetsstyrkene. Ifølge disse ga Soleimani personlig ordre om å drepe demonstranter, «for å så frykt i hjertene til de andre»:

“The general personally came to Baghdad a few days ago to manage the crisis,” said a senior security official in Baghdad. “He gave the orders to brutally deal with the demonstrators, and even kill them to sow terror in the hearts of the rest.

Soleimani skal også ha stått bak angrepene og ødeleggelsen av fire – ikke tre som vi rapporterte om i går – TV-stasjoner i Bagdad:

On his orders, Iraqi security leaders were excluded from (dealing with the protests), the internet was blocked, most local journalists covering the demonstrations were threatened and some local and Arabic satellite TV stations were set on fire.

Disse opplysningene får mandagens fjernsynsoverførte tale til Iraks president til å fremstå som tragisk:

I den fjernsynsoverførte talen sa Iraks president, kurderen Barham Salih, at hverken regjeringen eller ledelsen for sikkerhetsstyrkene hadde gitt ordre om å skyte med skarpt mot demonstrantene, og han tok til orde for at de ansvarlige må straffes. (document.no)

Ifølge ubekreftede Twitter-meldinger har en talsmann for de irakiske helsedepartementet i dag oppgitt de offisielle tallene over døde og sårede til å være 185 drepte og 7000 sårede.

Uansett tall, ser det ut til at General Qasim Soleimani og Revolusjonsgarden kan krysse av for nok en strategisk triumf. Nylig avslørte han selv sin rolle i krigen mellom Hizbollah og Israel, sommeren 2006. Han var også sentral da de iransk-støttede folkemilitsene Hashd ash-Shaabi inntok Kirkuk høsten 2017.

I og med at demonstrasjonene nå for det meste er slått ned, internett og grenseovergangene til Iran gjenåpnet, kan verdens største, årlige arrangement gå som planlagt.  Arba’een-mønstringen (arba’een betyr 40 på arabisk), samler årlig minst 20 millioner sjiaer som marsjerer – fra Basra og Najaf til Karbala – til minne om det som skjedde i Karbala for 1349 år siden. Altså drapene på Muhammads barnebarn, Husayn ibn Ali, sønn til den fjerde kalifen, Ali ibn Talib, som var gift med Muhammads datter, Fatima. De som i de tider tok parti for Ali, ble kalt «shiat ‘Ali», som altså har gitt oss ordet ‘sjia’, og 1339 år med strid.

I år faller Arba’een på natten mellom den 19. og 20. oktober. Etter siste ukes demonstrasjoner, og med vissheten om at militante sunni-muslimer alltid forsøker å angripe disse minnemarsjene, har iranske myndigheter sendt 11.000 soldater, derav 24 bataljoner – 7500 mann – fra Revolusjonsgarden til Irak.

Den iranske halvmånen er en realitet!

Her sier han det selv!

Les også