Nytt

SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen om snarest å komme til Stortinget for å redegjøre om krisen mellom USA og Iran og følgene for norske soldater i Irak. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Etter det NTB erfarer vil utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) komme SV og Senterpartiet imøte for å redegjøre for Stortinget  om krisen mellom USA og Iran og følgene for norske soldater i Irak.

Orienteringen vil skje på et møte i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUFK), etter det NTB forstår. Det skal foreløpig ikke være noen planer om en redegjørelse i åpen sal.

SV-leder Audun Lysbakken krever i et brev at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ber Stortingets presidentskap om anledning til å redegjøre for Stortinget.

Han vil høre mer om «regjeringens syn på krisen mellom USA og Iran», og om «hva som skal skje med det norske styrkebidraget i Irak.»

SV har kontaktet de parlamentariske lederne i samtlige andre partier for å samle støtte til kravet.

Situasjonen i Irak har vært svært spent etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak fredag.

«Uklok politikk»

En rekke raketter rammet natt til onsdag basen Ain al-Assad i Irak, hvor blant annet amerikanske styrker og omkring 70 norske soldater holder til.

– Stortinget må få anledning til å diskutere den alvorlige internasjonale situasjonen snarest. Faren for krig er stor, og vår største allierte eskalerer konflikten gjennom aggressiv og uklok politikk, sier Lysbakken til NTB.

– SV mener de norske soldatene må hentes hjem fra Irak. Denne situasjonen viser at det er en stor feil å sende norske styrker til amerikanske militære operasjoner når USA ledes av en fullstendig uforutsigbar president, sier SV-lederen.

Får støtte fra Sp

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad støtter SVs krav.

– Sp synes også det er nødvendig at regjeringen redegjør om denne situasjonen, sier hun til NTB.

– Om det skjer i åpent Storting eller gjennom den utvidede utenrikskomiteen, bør være opp til regjeringen. Men situasjonen kan tilsi redegjørelse begge steder, fremholder Arnstad.

De norske soldatene i Irak har siden 2015 deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppen IS. De utenlandske soldatene er i landet på invitasjon fra irakiske myndigheter. Sist søndag vedtok imidlertid den irakiske nasjonalforsamlingen at koalisjonens styrker må forlate Irak.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har bedt regjeringen om å trekke norske styrer ut av Irak og avslutte militært samarbeid med USA i Midtøsten.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.