Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på pressekonferansen i Utenriksdepartementet, tirsdag 14. januar: Foto: Geir Furuseth

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) frykter ikke regjeringskrise på bakgrunn av hjemhentingen av IS-kvinnene og barna fra Syria.

– Vi har selvsagt vært kjent med Frps syn, og de har også vært orientert fortløpende i denne prosessen. Jeg er sikker på at samarbeidet videre vil gå helt fint, sa Eriksen Søreide som svar på document.nos spørsmål på ettermiddagens pressebriefing i Utenriksdepartementet.

Utenriksministeren sa også at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarkomité har blitt orientert om hjemhentingen av den 29 år gamle kvinnen, hennes syke sønn på 5 år, et søsken og morens søster fra interneringsleiren Al-Hol i Syria.

– Beslutningen er tatt på humanitært grunnla. Det er helt ekstraordinære forhold som har ført til at vi fattet denne beslutningen. Høyre, Venstre og KrF er glade for denne løsningen.

Hun understreket at norske myndigheter ikke har adgang til å hente norske barn hjem fra utlandet uten foreldrenes samtykke, og at det derfor ble en nødsituasjon der hensynet til barnets helse veide tyngst.

Presedens?

Utenriksministeren ble også spurt om ikke denne hjemhentingen, i strid med Stortingets vedtak, ikke ville kunne skape presedens og dermed åpne for retur av andre IS-personer.

– Det er ingen andre som har bedt om å få komme hjem. Opprinnelig var det to IS-kvinner med barn som ønsket bistand med retur til Norge, men den ene kvinnen har nå ombestemt seg, slik at UD nå ikke jobber for å få noen andre hjem.

På spørsmål om hva som vil skje med moren etter hjemkomsten, om hun ville bli arrestert, henviste Eriksen Søreide til påtalemyndighetene.

– Kvinnen er som kjent siktet, så det spørsmålet må rettes til påtalemyndighetene. Men, jeg ber om at barna skjermes, og at de ikke dømmes eller lastes på noen som helst måte.

Utenriksministeren sa at arbeidet med å få personene hjem hadde pågått over lengre tid og at det hadde svært svært krevende, særlig etter den tyrkiske invasjonen i Nord-Syria. Hun takket partnerne i Syria og Irak for all hjelp, og rettet en spesiell takk til Etterretningstjenesten.

Hun vil ikke si noe om når de fire ankommer Norge.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: