Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Regjeringen er taus om en «antatt syk» gutt som sammen med sin mor og halvsøster er hentet til Norge, men nå må utenriksministeren svare på hvilke undersøkelser av guttens helse som ble gjort før man bestemte å hente den lille familien til Norge.

Stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim krever i dag svar fra utenriksminister Ine Marie Søreide på to spørsmål om guttens helsetilstand.

Regjeringens beslutning om å hente den terrorsiktede IS-kvinnen og hennes to barn til Norge skapte politisk storm. Regjeringen sprakk, og flere enn Fremskrittspartiet stiller nå spørsmål ved grunnlaget for beslutningen.

Femåringen som var «dødssyk» ble på tilsynelatende uforklarlig vis «antatt syk» samtidig med at han krysset grensen til Norge.

Helsetilstanden til femåringen er det springende punkt, men regjeringes taushet om absolutt alt som angår dette er øredøvende.

Statsminister Erna Solberg (H) proklamerte at dette var et moralsk spørsmål, en uttalelse med åpenbar brodd mot Frp:

– Jeg ville ikke risikere at en syk norsk femåring døde i Syria.

Mandag morgen stiller Engen-Helgheim to spørsmål til utenriksminister Søreide:

«Hva er guttens helsetilstand og hva slags undersøkelser av denne ble gjort forut for beslutning om å hente hjem mor og hennes to barn?»

– Helt spesiell offentlig interesse

Saken har «helt spesiell offentlig interesse», skriver stortingsrepresentanten i utdypingen av spørsmålet:

«Regjeringen tok en svært kontroversiell beslutning om å hente tilbake en IS-kvinne fra Syria med hennes to barn. Denne beslutningen ble tatt imot FrPs vilje og var utelukkende basert på at gutten var alvorlig syk.

Regjeringen hadde ingen andre begrunnelser for å hente IS-kvinnen til Norge. Det vil med andre ord si at IS-kvinnen ikke ville blitt hentet til Norge dersom barnet ikke var alvorlig sykt. Saken har vekket enorm offentlig debatt og førte som kjent til at FrP trakk seg ut av regjering. Saken må derfor anses å ha helt spesiell offentlig interesse.

I alle saker der personer har vært gjennom noen dramatisk, vært utsatt for en ulykke, blitt reddet eller evakuert, er det nærmest automatikk i at myndighetene opplyser offentligheten om helsetilstanden til de involverte.

I denne aktuelle saken er det av spesiell interesse for offentligheten om regjeringen har hatt grunn til å stole på opplysningene de har fått, om regjeringen har latt seg presse av et terror-medlem og om det var hold i påstandene om at barnet var alvorlig sykt. Å opplyse om barnets helsetilstand kan umulig anses som brudd på taushetsplikt eller personvern all den tid myndighetene har gått ut med slike opplysninger tidligere i prosessen, at det er helt vanlig å opplyse om helsetilstand og at saken må anses å ha en helt spesiell offentlig interesse.»

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.