– Norske myndigheter har ingen opplysninger om hvor sykt dette barnet er, sa Erna Solberg under dagens debatt på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg bekrefter nå at regjeringen ikke aner om femåringen som ble hentet fra Syria er alvorlig syk eller ikke.

– Hele beslutningen om å hente hjem den IS-siktede kvinnen og hennes to barn er utelukkende tatt på bakgrunn av at gutten er alvorlig syk. For å la offentligheten vurdere om beslutningen var riktig, må man gå ut og bekrefte om det var snakk om alvorlig sykdom eller ikke, sier Jon Helgheim (Frp) til Dagbladet.

Helgheim stilte i Stortingets spørretime statsministeren spørsmål om grunnlaget for at en 29 år gammel IS-siktet kvinne ble hentet til Norge sammen med sine to barn: Er femåringen alvorlig syk eller ikke?

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har forlangt svar om guttens helsetilstand:

– Nå er dette barnet på norsk jord, og dette er et spørsmål i samfunnsdebatten som vi bør få svar på, sa Støre i Debatten på NRK.

Før den lille familien ble eskortert til Norge snakket alle, inkludert regjeringen og advokat Nordhus, på inn- og utpust om hvor syk gutten var. Nå er de tause som østers.

Regjeringen baserte beslutningen på informasjon de fikk fra helseundersøkelser gjort i al Hol-leiren i Syria, sa Solberg.

Hun reagerer på at Helgheim i det hele tatt stiller spørsmålet:

– Jeg mener spørsmålene er urimelige for en persons rettsvern og integritet. Norske myndigheter har ingen opplysninger om hvor sykt dette barnet er, sier Solberg.

Solberg avviser at det var mulig å sende inn norsk helsepersonell for å fastslå barnets diagnose.

– Bakgrunnen er flere undersøkelser som ble gjort i leiren, som sa at barnet var så sykt at det måtte komme til Norge, sier Solberg.

Helgheim mener Erna Solbergs svar bekrefter at regjeringen har latt seg styre av den IS-siktede kvinnen.

– Det er urovekkende at regjeringen har tatt en beslutning på antakelser og løse utsagn, sier Helgheim.

Helgheim presiserer at Fremskrittspartiet ikke ønsker innsyn i barnets journal eller detaljer.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.