NRK-programleder Fredrik Solvang reagerer skarpt på utenriksminister Ine Marie Søreides uttalelse om at Norge har hentet hjem et «antatt sykt barn»:

– Hvis det nå er slik at det kan bli regjeringskrise på grunn av denne guttens sykdom, hvor lenge kan Regjeringen og Utenriksdepartementet nekte å opplyse om han faktisk er alvorlig syk og vise til «taushetsplikt i konsulære saker»?, spør Solvang på Twitter.

IS-kvinnen kom til Norge med sine to barn i helgen. Statsminister Erna Solbergs har oppgitt at motivasjonen på å hente tilbake IS-kvinnen var at barnet er «alvorlig syk».

I fjor spredte norske medier påstander om at gutten var «dødssyk», senere har man gått over til å hevde at han var «alvorlig syk», det har versert påstander om diagnosen: at han led av cystisk fibrose, og de siste dagene har mediene i stor grad gått over til å hevde varianter over «antatt syk».

Kanskje fordi utenriksministeren begynte å ta forbehold for få dager siden:

– Jeg kan bekrefte at norske myndigheter akkurat nå gjennomfører en uthenting av et antatt sykt norsk barn sammen med barnets mor og ett søsken fra Al Hol-leiren i Syria. Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG før helgen.

Til NRK skrev statsminister Solberg:

– Jeg ville ikke risikere at en syk norsk 5-åring døde i Syria.

I går kveld var utenriksminister Ine Marie Søreide like diffus da hun på NRK Dagsrevyen fikk spørsmål om regjeringen har andre kilder enn kun kvinnens advokat på at gutten er syk. Hun henviste til taushetsplikten.

– Vi har grunn til å tro at det er alvorlig sykdom hos barnet. Jeg kan ikke gå i detaljer på det i henhold til taushetsplikten. Utenriksdepartementet verken skal eller kan gjør medisinske vurderinger. Det er det helsepersonell som gjør. Men basert på den informasjonen vi har fått så er det grunn til å tro at barnet er alvorlig syk, og derfor gjennomførte vi tilbakehentingen, sa Søreide.

Hun brukte igjen uttrykket «et antatt sykt barn».

Jusprofesor Mads Andenæs tar til motmæle og henviser også han til taushetsplikten. Solvang svarer:

– Det var et ja/nei-spørsmål utenriksministeren ikke ville svare på: Er han alvorlig syk eller ikke? Hvordan kan det være omfattet av taushetsplikt?

– En vanvittig debatt

Signaturen Wskorge, som trolig er identisk med Wenche Skorge, tidligere informasjonsdirektør i Statoil og aktiv i Arbeiderpartiet, svarte Solvang:

– En vanvittig debatt. Gutten er blitt tatt hjem pga antatt sykdom. En riktig beslutning. Vi har intet krav på å vite guttens diagnose. Moren tar rettsvesenet seg av. FrP får lage krise så mye de vil. Oppgaven til alle oss andre er å slå ring om rettsstaten og demokratiet.

Solvang viste til en VG-sak med et bilde av det som skal være femåringen liggende i en seng med tittelen: «Slår alarm om norsk 4-åring: – Gutten dør», og skrev:

– Ingen her som har bedt om å få vite diagnosen. Selv om det selvsagt hadde vært interessant å vite om advokaten har rett.

Solvang appellerte til mediene om å grave i saken:

«Jeg for min del håper pressen kjenner sin besøkelsestid og etter går alt som har skjedd i denne saken.»

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂