Advokat Nils Christian Nordhus er sterkt kritisk til de som krever at helsetilstanden til femåringen som for halvannen uke siden ble hentet ut av Syria sammen med sin mor og lillesøster, blir offentlig kjent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Helseopplysningene til en femåring skal selvsagt ikke tilflyte offentligheten. Middelmådige juridiske synspunkter og annen agitasjon i enkelte nettfora endrer ikke dette, sier advokat Nils Christian Nordhus til NTB. Nå må Erna Solberg ta affære.

Juristene som har uttalt seg i denne saken får selv svare på Nordhus’ sleivspark om at de er «middelmådige», men document.no vil, sammen med andre oppegående medier, fortsatt kreve offentliggjøring av den ‘antatt syke’ femåringens helsetilstand.

Forsvareren har også bitt seg merke i at jurister har framholdt overfor NRK at det er en viss juridisk åpning for å opplyse mer utfyllende om guttens tilstand.

Vil skjerme barna

– Helseopplysningene til en femåring skal selvsagt ikke tilflyte offentligheten. Middelmådige juridiske synspunkter og annen agitasjon i enkelte nettfora endrer ikke dette. Oppmerksomheten rundt dette vitner om at de ikke overskuer hva denne saken dreier seg om, sier Nordhus til NTB.

Anonymisering?

Til NTB sier han at de myndighetene som trenger opplysninger om guttens helse, skal få dem, men hevder det er fare for at opplysningene kan misbrukes til å identifisere gutten og hans tre år gamle søster hvis de kommer ut.

Den terrorsiktede kvinnen landet på Kastrup lufthavn fredag 17. januar. Hun ble fulgt av politifolk og representanter for norske myndigheter som eskorterte familien på reisen hjem til Norge. Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK / NTB Scanpix

At Nordhus i det hele tatt tror det er fare for at offentligheten skal kunne identifisere den fem år gamle ‘antatt syke’ gutten dersom offentligheten får vite hva gutten eventuelt feiler, når navnet på deres mor og familie i Norge forlengst er kjent av alle som ønsker å vite det, er selvsagt det rene og skjære tullprat.

Skjerming av barna og ivaretakelsen av deres sikkerhet, både på kort og lang sikt, kommer foran alt, fastslår han.

– Det er ikke hensynet til moren som gjør at jeg ikke vil gå ut med opplysninger, men til barna, sier han til NTB.

Saken er nok heller at advokaten ønsker å skåne seg selv og myndighetene, slik at sannheten om hvordan gutten fikk diagnosen ‘cystisk fibrose’ ikke kommer ut.

‘Mystisk fibrose’ 

Opplysninger om at gutten mest sannsynlig led av den livstruende sykdommen cystisk fibrose og ifølge Nordhus den entydige konklusjonen om at guttens liv var i fare, ble avgjørende for regjeringens beslutning i fjor høst om å hente moren og hennes to små barn ut av al-Hol-leiren. Representanter for regjeringen har sagt at gutten var «antatt syk».

Også NTB har fått med seg at offentligheten, deriblant Ap-leder Jonas Gahr Støre har stilt spørsmål ved tausheten rundt guttens helsetilstand.

– Du har konsulære hensyn å ta, du har taushetshensyn å ta, men du opererer fortsatt med begrepet «antatt syk». Nå er dette barnet på norsk jord, og dette er et spørsmål i samfunnsdebatten som vi bør få svar på, sa Støre til daværende kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H på Debatten på NRK1.

Regjeringens ansvarsfraskrivelse
NTB nevner også at Jon Helgheim (Frp) mandag skriftlig ba utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjøre for hvilke undersøkelser som ble gjort før beslutningen om å hente familien hjem ble tatt. Helgheim skrev, som sant var, at beslutningen utelukkende var basert på at gutten var alvorlig syk, og at det derfor har spesiell interesse om det var hold i påstandene.

– Jeg har forståelse for at saken engasjerer, men har ikke et ønske om å ta del i en politisk debatt om en femårings helsetilstand. Jeg håper alle har forståelse for at enhver offentliggjøring av opplysning om dette kan utsette ham for risiko for senere identifisering. Jeg er glad for at Frps statsråder, tilbake i oktober, ikke gjorde saken til et spørsmål om å være eller ikke være i regjering. At partiet i ettertid gjør storpolitikk av at dens egen regjering har reddet livet til to barn, har jeg ingen kommentarer til, sier Nordhus til NTB.

At advokat Nordhus ikke ønsker å få den hele og fulle sannhet belyst er forståelig. Han er tross den terror-siktede «norske» IS-kvinnens forsvarer.

At den nye Regjeringen Solberg fortsatt skjuler seg bak forsvarsadvokaten til en terrorsiktet kvinne er derimot ikke akseptabelt.

Tvertimot styrker det våre antakelser om at det var «Sykdom, løgn og en smart advokat som skremte regjeringen til å handle i panikk»

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: