Leder i Fremskrittspartiet Siv Jensen mener det har blitt stille rundt den IS-siktede kvinnen som indirekte førte til at partiet forlot Solberg-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Siv Jensen mener det har vært påfallende stille om kvinnen og de to barna regjeringen hentet til Norge i vinter. Nå krever hun svar fra statsministeren.

Den såkalte IS-kvinnen ble pågrepet ved ankomst Gardermoen 17. januar, og har siden sittet i varetekt.

Regjeringen hentet kvinnen og hennes to barn fra Syria fordi sønnen (5) ble påstått å være alvorlig syk, noe som førte til at Fremskrittspartiet forlot regjeringen.

– Jeg vil utfordre statsministeren: Hva er situasjonen? spør Jensen i et intervju med Dagbladet.

Det har blitt bemerkelsesverdig tyst om saken, sier Jensen.

– Hun sier de ikke kan snakke om helsen til dette barnet, men det kunne de gjøre da de hentet barnet hjem. For da hadde de åpenbart informasjon om at dette barnet var så sykt at det måtte komme til Norge. Men nå som det er i Norge, kan vi vite om det har hjulpet? spør hun videre.

Mystisk fibrose

FrP mener at kvinnen brukte barna sine for å komme til Norge. Det ble hevdet at den fem år gamle gutten var alvorlig syk og at han led av cystisk fibrose. Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus hevdet det var fare for hans liv, noe Julie Dahle kommenterte i artikkelen Mystisk fibrose – en røverhistorie uten sidestykke:

Når det ikke dokumenteres at det likevel har skjedd, står vi tilbake med en IS-kvinne som har blitt hentet til Norge fordi barnet hun hadde ansvar for, var underernært. Bildet av den antatt dødssyke gutten i VG 17. januar i år viser en 5-åring som går på sine egne ben under reisen til Norge. Ingen båre. Ingen lungemaskin. Ingen nært forestående død.

Norges fremste ekspert på cystisk fibrose, Johan K. Stanghelle, fastslo overfor Document at bakterie- eller virusinfeksjon er mer sannsynlig enn CF.

IS-kvinnen og hennes to barn på flyplassen i Erbil, på vei til Norge. Foto: Privat

Etter at det ble kjent at familien ble hentet til Norge, uttalte FrP-nestleder og daværende statsråd Sylvi Listhaug seg slik:

– Fremskrittspartiet har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med. Barnet det gjelder, kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge.

Jensen sier også at hun ønsker svar om den IS-siktede kvinnens situasjon.

Sykdom, løgn og en smart advokat som skremte regjeringen til å handle i panikk

Statssekretær Rune Alstadsæter (H) opplyser til Dagbladet at Statsministerens kontor ikke har informasjon om dette eller mulighet til å hente denne typen informasjon.

IS-kvinnens advokat Nils Christian Nordhus sier at alle spørsmål knyttet til kvinnens situasjon må rettes til Politiets sikkerhetstjeneste, siden det er dem og ikke regjeringen som har kvinnen i sin varetekt.

Spørsmål om 5-åringens helsetilstand må stiles til helse- og omsorgspersonellet som tar seg av ham, ifølge Nordhus, som sier han hverken kan eller vil formidle taushetsbelagte helseopplysninger.

Kvinnen ble 7. august varetektsfengslet for fire nye uker. Rettssaken er berammet til 1.–26. mars.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.