Advokat Nils Christian Nordhus mener selvsagt at hans klient – en terrorsiktet kvinne som nylig ble hentet hjem ra Syria med sine to barn – sitter på informasjon som bør være av stor interesse for etterretningstjenesten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Tirsdag morgen sendte NTB ut en sak om IS-kvinnen som bygger på et intervju med IS-kvinnens forsvarer, Nils Christian Nordhus. Forsvareren gjør sin jobb. NTB gjør også det, de blir hans mikrofonstativ.

Det begynner allerede i NTBs tittelforslag: «Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen«. Siden NTBs kunder står fritt til å endre tittel på sakene, vil noen mediekunder velge å kutte vekk avsenderen av budskapet – altså forsvareren. Dermed kan noen norske lesere – folk skumleser gjerne kun overskrifter for å rekke over alt i den daglige nyhetsflommen – få inntrykk av at IS-kvinnen har tilført norske sikkerhetsmyndigheter nyttig informasjon. Underforstått, «hun er ikke så ille».

Leser vi videre i ingressen, dukker det lille, men akk så vesentlige ordet ‘bør‘ opp: «Opplysningene den IS-siktede kvinnen gir PST i avhør, bør være svært nyttige også for etterretningstjenesten, mener forsvareren.»

Vi får jo håpe at hennes opplysninger er nyttige, og at hun samarbeider med PST, det skulle da også bare mangle.

Her følger hele saken NTB sendte ut klokken 05:45 tirsdag morgen, med mine kommentarer. Alle uthevelser er gjort av meg:

Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen

NTB-Steinar Schjetne

Opplysningene den IS-siktede kvinnen gir PST i avhør, bør være svært nyttige også for etterretningstjenesten, mener forsvareren.

Kvinnen samarbeider med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ifølge forsvareren, advokat Nils Christian Nordhus. Hun kommer ikke til å begrense sin forklaring til forhold som kun gjelder hennes egen straffesak – som omfatter deltakelse i ekstremistgruppene Nusrafronten og IS, understreker han.

Hun er altså ‘samarbeidsvillig’, og vil ikke ‘begrense sin forklaring’. Det lyder jo beroligende, hvilket også utvilsomt er forsvarerens hensikt. Hun ufarliggjøres.

Kvinnen kommer også til å gi PSTs folk utstrakt informasjon som trolig blir nyttig for den norske etterretningstjenesten.

– Hun var i Syria i en lang periode før IS-kalifatet ble etablert og i hele dets levetid. Hun har også vært i Syria i lang tid etter at kalifatet falt. Det er klart hun har informasjon som ikke bare kan bidra til å oppklare straffesaken, men som også etterretningen kan bruke, og som forskere kan nyttiggjøre seg for å forebygge at noe slikt skjer igjen, sier Nordhus til NTB.

Her lykkes forsvarer Nordhus, med NTB på laget, på nytt i å ufarliggjøre denne «stakkars kvinnen». En ting er at han her prøver å fremstå som bekymret sammfunnsborger, en annen ting er at jeg trodde det var barnet, ikke barna og ikke kvinnen, det var synd på, men så feil kan jeg altså ta.

Siktet for terrordeltakelse

Den norsk-pakistanske 29-åringen er siktet for å ha deltatt i gruppen tidligere kjent som Nusrafronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, samt IS i perioden 2013 til 2019. Hun har vært gift med to framtredende islamister, men hevder selv at hun kun har laget mat, vasket klær og tatt seg av barna.

Åh, så søtt. En ekte mor og husmor etter hele Norges hjerte, altså. Kjære leser, ta en pause fra denne artikkelen og les «PST advarer: IS-kvinnene kan være like farlige som mennene» før dere leser videre.

Siktelsen gjelder deltakelse i en terrororganisasjon og ikke at hun har vært stridende. Hun erkjenner at hun «gjorde flere feilvurderinger både før avreise fra Norge og under deler av oppholdet i Syria», ifølge Nordhus.

I tillegg blir det trolig sentralt å få kartlagt «om hun i Syria har befunnet seg i en slik situasjon at hun ikke hadde noen handlingsalternativer».

Hun erkjenner altså at hun gjorde noen feilvurderinger. Vel, vel. Det er menneskelig å feile, er det ikke..?

– Hun nekter straffskyld etter siktelsen, understreker han.

Her slapp katta ut av sekken. Dette er den mest sentrale opplysningen i hele intervjuet/saken,. Hun nekter straffeskyld. Det er ingen stor nyhet, det ville jo vært langt mer oppsiktsvekkende om hun hadde innrømmet skyld, men NTB klarer likevel å begrave opplysningen i sitt og forsvarerens prosesskrift.

– Lettelse å forklare seg

Kvinnen og hennes to barn, en fem år gammel gutt og en tre år gammel jente, ble hentet tilbake til Norge på humanitært grunnlag, fordi norske myndigheter fryktet alvorlig sykdom hos gutten. Hun ble umiddelbart pågrepet da hun landet på Gardermoen for snart to uker siden og vil trolig bli holdt i langvarig varetekt i påvente av påtaleavgjørelse og eventuell rettsbehandling.

Hvor i all verden har NTBs journalist vært under dette intervjuet? Ble intervjuet gjennomført pr epost eller SMS? Norske myndigheter, norsk presse og en nesten samlet norsk offentlighet har jo bygget hele sin kampanje på å få det ‘antatt syke barnet’ hjem, på at barnet var sykt. Denne fortellingen har etterhvert begynt å falme, vi i document.no er ikke de eneste som tviler på dette narrativet. Vi snakker her om noe som min kollega Julie Dahle så treffende karakteriserte som ‘mystisk fibrose‘ og en røverhistorie uten sidestykke!

En ting er at NTB nok ikke vil videreformidle hva document-redaksjonen har gravd frem av vesentlige opplysninger i denne saken, som dette intervjuet med den sakkyndige: «Professoren bak eksperterklæring: – Underlig at UD ikke sjekket grundigere hva 5-åringen led av«. Men de ser seg heller ikke brydd med å videreformidle at også i landets nasjonalforsamling finnes det oppegående mennesker som ikke slår seg til ro med halvkvedede viser om et ‘antatt sykt barn’: «Søreide må svare: Hvilke undersøkelser av guttens helse ble gjort? Hva er helsetilstanden hans nå?«.

Nordhus vil ikke gå i detalj om innholdet i kvinnens forklaring, men antyder at den er svært omfattende. Avhørsprosessen er fortsatt i en tidlig fase, poengterer han.

– Hun samarbeider godt med PST. Det er en lettelse for henne å ha kommet i gang med å bidra til oppklaringen av sin egen straffesak og å gi informasjon som kan bidra til å forhindre at andre gjør samme feil som henne, sier han.

Ufarliggjøring så det holder. Igjen.

Rett på sykehus

Den lille familien tilbrakte de første dagene i Norge på Ullevål sykehus under overvåking av politiet. Det var den fem år gamle guttens alvorlige helsetilstand som var den direkte årsaken til at norske myndigheter valgte å innlede en prosess for å hente ham hjem.

Etter legeundersøkelser i Syria i 2017 ble gutten diagnostisert med den dødelige sykdommen cystisk fibrose.

Nordhus ønsker å skjerme barna og vil ikke komme inn på hvor kvinnen befinner seg eller hvilke «sikkerhetsmessige tiltak og tilbud PST har iverksatt».

Her setter NTB kronen på sitt mesterstykke i klassen ‘hvordan-kan-vi-unngå-å-stille-de-mest-vesentlige-spørmålene-halve-norge-gjerne-vil-ha-svaret-på’. Legeundersøkelsene i Syria i 2017 ble foretatt i et land i krig, sannsynligvis som et ledd i en nøye regissert plan for å få ‘norske statsborgere’ hjem, og helt sikkert under forhold som ikke tillot en grundig, medisinsk undersøkelse.

En hver oppegående journalist ville jo i det minste ha spurt forsvareren (kanskje uten håp om å få et ærlig svar) om diagnosen fra 2017 har blitt stadfestet eller ikke.

Norsk telegrambyrå NTB er landets i særklasse største nyhetsbyrå, og sender daglig ut hundrevis av artikler og bilder til norske medier. For en liten redaksjon som vår, er NTB uunnværlig. De leverer mengder av vesentlig informasjon til oss og våre lesere. Men:

Denne gangen sviktet NTB sitt journalistiske DNA.

Hmm. Skrev jeg DNA..?

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.