Advokat Nils Christian Nordhus vil ikke svare på spørsmål om den fem år gamle guttens helsetilstand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forsvareren til den terrorsiktede kvinnen sier han verken nå eller i framtiden vil svare på spørsmål om helsetilstanden til hennes 5 år gamle sønn.

– Det er av hensyn til skjerming av barna, av hensyn til respekten for barnas personvern og fordi det nå er helt andre offentlige aktører som først og fremst forvalter barnas sikkerhet og framtid, sier advokat Nils Christian Nordhus til NTB søndag.

Advokaten uttalte seg imidlertid i fjor flere ganger offentlig om helsetilstanden til kvinnens to barn. På gjentatte spørsmål om hvorfor han i dag, i motsetning til før, ikke vil uttale seg om helsen til barna, svarer Nordhus:

– Da var situasjonen en helt annen. Nå er situasjonen den at de er i sikkerhet. Det var de ikke i sommer. Nå er de i trygghet. Det var de ikke i sommer. Nå får de forsvarlig helseoppfølging, det fikk de ikke i sommer. Det er ganske avgjørende, store forskjeller.

– Vårt utgangspunkt var jo selvfølgelig at vi heller ikke ønsket å gå ut med disse opplysningene i sommer og i høst, men da var vi i en tvangssituasjon. Det er vi ikke nå. Nå er de ivaretatt, og da er vi tilbake til punkt null, nemlig at helseopplysninger om fem år gamle gutter ikke tilhører offentligheten, sier Nordhus.

Heller ikke utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ville svare på spørsmål om guttens helsetilstand da hun ble intervjuet i Dagsrevyen lørdag kveld.

– Bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet, sa Søreide da kvinnen og hennes to barn ankom Norge.

Beslutningen om å hente de tre hjem har ført til at Frp truer med å gå ut av regjering.