Frp-leder Siv Jensen på vei ut etter møte med partiledelsen for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg søndag. Ifølge NRK blir det ekstraordinært landsstyremøte i Frp mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Medlemmer av Frps landsstyre er bedt om å holde seg tilgjengelig for landsstyremøte per telefon fra og med mandag klokken 12. Det opplyser det som beskrives som sentrale kilder i partiet til NRK.

Planen har vært at Frp-leder Siv Jensen skal møte statsminister Erna Solberg (H) for å drøfte Frps krav til å forsette i regjering.

En skissert frist for Solberg til å svare har ifølge NRK vært mandag om én uke, 27. januar. Da skal Frp avholde en strategikonferanse på Gardermoen.

Kan forlate regjeringen

Men NRK skriver at det søndag kveld, etter møtet i partiledelsen, kom en uventet innkalling til landsstyremøte.

I innkallingen heter det at «partiledelsen ønsker å informere landsstyret om den aktuelle situasjonen og inviterer til telefonkonferanse mandag».

En kilde sier til kanalen at det er mulig Frp forlater regjeringen i løpet av kort tid uten å i det hele tatt stille noen krav til Solberg.

Søndag ettermiddag var Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på partikontoret i Oslo for å diskutere hvilke krav som skal stilles for å fortsette i regjeringssamarbeidet.

Etter møtet sa Jensen til den oppmøtte pressen at hun skal møte Solberg mandag og informere om hva Frp har kommet fram til. Verken tid, sted eller hvem som skal delta på møtet, er kjent.

– Dolket i ryggen

Regjeringskrisen har oppstått i kjølvannet av dens beslutning om å bidra til å hente hjem en terrorsiktet, norsk kvinne og hennes to barn, det ene av dem en angivelig alvorlig syk gutt.

Beslutningen ble tatt i fjor høst, men ble kjent først 14. januar. Også Frp har ønsket å hjelpe barnet hjem, men ikke kvinnen.

Fire fylkesledere i Frp uttalte søndag til Aftenposten at de ber Jensen ta partiet ut av regjering.

– Det er like greit å gå ut av regjering nå. Frp er blitt dolket i ryggen på en slik måte at vi ikke lenger kan snakke om noe samarbeid med de andre partiene, sier Johan Aas i Innlandet Frp.

Også ni av partiets stortingsrepresentanter sier at partiet må gå ut, ifølge TV 2. Fire av partiets 26 representanter på Stortinget mener imidlertid at partiet må bli og heller finne en løsning.

Tidslinje over beslutninger om hjemhenting av den IS-siktede kvinnen og noen punkter om prosess framover:

* I oktober besluttet regjeringen at man skulle hente hjem den syke femåringen fra al-Hol-leiren, selv om det betød at også moren ble med. Frp var imot avgjørelsen.

* Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget ble orientert om arbeidet med en mulig hjemhenting, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

* 14. januar kunngjorde regjeringen at kvinnen og de to barna var hentet ut av Syria.

* 15. januar var saken tema på Frps gruppemøte på Stortinget. Frp-leder Siv Jensen truet med å trekke partiet ut av regjeringen.

* Det ble besluttet at det skal legges fram en kravliste til statsminister Erna Solberg (H).

* Fylkeslederne har kommet med innspill til partiledelsen, som har utarbeidet listen.

* Solberg og Jensen har avtalt et møte 20. januar for å gå gjennom kravene.

* 20. januar har Frp kalt inn til ekstraordinært landsstyremøte, ifølge NRK.

* 27. og 28. januar holder Frps sentralstyre en lenge planlagt strategisamling på Gardermoen. Der vil det bli vurdert hvorvidt kravene er møtt.

* Sentralstyret består av partiets leder, to nestledere, seks styremedlemmer, FpU-lederen og parlamentarisk leder.

* Det er framsatt ønske om ekstraordinært landsstyremøte fra enkelte hold i Frp, men ingen beslutning er tatt om dette.

* Ordinært landsstyremøte finner sted 21. og 22. mars.

* Frp holder landsmøte i mai.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂