Soldater fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit) under en skarpskytingsøvelse i Anbar, Irak. Rundt 70 norske soldater er stasjonert på Ain al-Asad-basen i Irak. Det var fra denne basen USA sendte dronen som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani. Foto: Forsvaret

Norske soldater blir værende på en amerikansk dronebase i Irak, til tross for at myndighetene i landet har bedt de utenlandske styrkene om å forlate landet.

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Det norske styrkebidraget har siden 2017 i hovedsak vært stasjonert på Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak.

Det var fra denne basen USA sendte MQ-9 Reaper-dronen som likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar, noe som resulterte i et iransk missilangrep mot basen fem dager senere.

Uønsket

Den irakiske nasjonalforsamlingen erklærte etter attentatet på Soleimani den USA-ledede koalisjonen for uønsket i landet, et krav som siden ble gjentatt av statsminister Adel Abdul-Mahdi.

USA har sagt tvert nei til tilbaketrekning, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har gjort det klart at de norske soldatene også blir værende inntil videre.

Venter på avklaring

– Det pågår en politisk prosess i Irak, og vi venter på en avklaring fra den irakiske regjeringen etter avstemningen i parlamentet, opplyser seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til NTB.

– Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen. Våre styrker blir i Irak så lenge denne invitasjonen står ved lag og den norske regjeringen beslutter å videreføre bidraget, sier hun.

De norske soldatene som nå befinner seg i Irak, reiser imidlertid hjem etter avsluttet oppdrag i midten av februar, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Stanset trening

Treningen av irakiske regjeringsstyrker ble stanset etter USAs attentat mot Soleimani og er siden ikke gjenopptatt, bekrefter han.

– Det gjennomføres noe møtevirksomhet med irakiske styrker, men treningen er per nå ikke gjenopptatt. Tiden brukes til planlegging av trening og støtte, styrkebeskyttelse og forberedelser til rotasjon, sier Moen.

En ny norsk kontingent, som tilhører Telemark bataljon, er i disse dager i ferd med å pakke og reiser som planlagt til Irak i februar, bekrefter han.

– De vil komme på plass i løpet av uke 6 og 7, sier Moen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂