Det iranske rakettangrepet 13. januar 2020 var større enn det som ble avslørt da det skjedde og et hundretall amerikanske soldater fikk hodeskader. Foto: John Davison/Reuters/NTB

Dronebasen Ain al-Asad i det vestlige Irak ble rammet av raketter onsdag. Norske soldater er stasjonert ved basen. De er sluppet uskadd fra angrepet. Pro-iranske grupper har vist økt aktivitet etter at Biden tiltrådte. Sist uke svarte amerikanerne med å bombe et knutepunkt for pro-iranske militser på grensen mellom Syria og Irak. Minst 22 personer ble drept.

Da USA drepte Irans mest berømte general, Soleimanni, svarte Iran med et rakettangrep mot Ain al-Asad.

Flere raketter har rammet en flybase i Irak der norske soldater er stasjonert, bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter, som opplyser at de er i god behold.

Det var onsdag flere ubekreftede meldinger på sosiale melder om rakettangrepet mot Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen i Vest-Irak. FOH bekrefter rakettangrepet overfor NTB.

– Vi har fått melding om at alle norske er gjort rede for og i god behold, sier pressevakt major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB onsdag morgen.

Nyhetsbyrået Reuters siterer ikke navngitte sikkerhetskilder som bekrefter at flere raketter traff flybasen.

Foreløpig er det ikke meldt om noen drepte eller sårede, ifølge kildene.

Norske soldater har vært stasjonert ved dronebasen Ain al-Asad, som ligger 200 kilometer fra grensa til Syria, siden 2017. De deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

En ny kontingent norske soldater ankom i februar basen, der oppdraget er å bidra med vakt og sikring, ifølge Forsvaret.

I januar i fjor utførte Iran et større missilangrep mot basen som svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fem dager tidligere.

Over 100 soldater fikk mindre hodeskader som følge av angrepet, ifølge USAs forsvarsdepartement. (NTB)


 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.