Norske styrker ved Ain al-Asad-flybasen (AAAD) i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria. Foto: Forsvaret / NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer angrepene mot USA-styrker i Midtøsten, og sier han forstår at amerikanerne slår tilbake.

Mer enn 30 personer skal være drept i amerikanske angrep mot minst 85 ulike mål i Syria og Irak.

Angrepene kom som svar på at tre amerikanske soldater ble drept i et angrep mot en amerikansk base i Jordan.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 18 Iran-støttede militssoldater drept i amerikanske angrep øst i Syria, fem av dem i Deir al-Zor.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer angrepene mot USA-styrker i Midtøsten, og sier han forstår at amerikanerne nå slår tilbake.

– Vi forstår USAs behov for å svare på angrepene. Det er viktig at alle aktører nå bidrar til å roe situasjonen og unngår videre eskalering, sier utenriksministeren til NRK.

Han kaller angrepene mot amerikanske styrker i Midtøsten «uakseptable», ifølge NRK.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Irak fordømmer USAs angrep

Fra Iraks side er det imidlertid ingen forståelse for at USA angriper mål inne i Irak land.

Iraks statsminister fordømmer angrepene på det sterkeste.

I Irak krevde de amerikanske angrepene minst 16 liv, blant dem sivile, sier statsminister Mohamed Shia al-Sudani.

– Den USA-ledede koalisjonen truer sikkerheten og stabiliteten i Irak og trekker Irak med i regionale og internasjonale konflikter, sier han.

Han sier i denne sammenheng ikke noe om hva det gjør med sikkerheten i regionen at militser og terrorgrupper får etablere seg på Iraks territorium, uten at irakiske myndigheter tar affære. Disse gruppene er i stor grad styrt av nabolandet Iran.

Irans rolle

De færreste blir derfor overrasket over at også Iran fordømmer angrepene, og kaller det for en krenkelse av Iraks og Syrias suverenitet og territorielle integritet.

– Dette var nok en strategisk tabbe fra USA som bare vil føre til mer spenning og ustabilitet i regionen, sier en talsmann for iransk UD, Nasser Kanaani.

Mange mener at det nettopp er Iran som bak kulissene har regien på det meste som nå skjer av terrorangrep og opptrapping i regionen. Dette gjøres i islams navn, for å ramme spesielt Israel, men også USA og vesten generelt.

Mest mulig destabilisering og uro synes å være Irans overliggende mål.

Den såkalte islamske motstandsbevegelsen i Irak, en paraplyorganisasjon av flere Iran-støttede militsgrupper, hevdet i morgentimene at de hadde svart ved å angripe tre amerikanske militærbaser i regionen.

Overfor Al Jazeera opplyste de å ha angrepet al-Tanf-basen i Syria, Ain al-Asad-basen vest i Irak og al-Harir-basen i kurdiske Nord-Irak.

Sikkerhetskilder i Nord-Irak avviser overfor Reuters at al-Harir-basen ble angrepet, og Forsvarets operative hovedkvarter i Norge avviser overfor NTB at det er registrert noe angrep mot Ain al-Asad-basen der rundt 30 norske soldater er stasjonert.

– Det skal ikke ha vært noe angrep på vår base, sier talsperson Hanne Olafsen.

Ikke berørt

De norske soldatene ved Ain al-Asad-basen inngår i Operation Inherent Resolve (OIR), den USA-ledede koalisjonen som siden 2014 har bistått Irak med å bekjempe den ytterliggående jihadistgruppa IS.

Basen ligger rundt 200 kilometer unna grensa mot Syria og benyttes blant annet som base for amerikanske droner som angriper mål i regionen.

– Forsvaret har flere styrkebidrag i Midtøsten, også i Jordan, men ingen av disse er berørt av angrepene i Syria og Irak, sier Olafsen.

USA-styrker angrepet på base i Jordan

Forrige helg ble tre amerikanske soldater drept og over 30 såret da Iran-støttet milits angrep den amerikansk militærleiren Tower 22, nordøst i Jordan.

Den iransk-støttede islamske motstandsbevegelsen i Irak hevdet at det var de som sto bak angrepet.

Amerikansk etterretning konkluderte med at det trolig var den mektigste gruppen i bevegelsen, Kataib Hizbollah, som sto bak.

Kataib Hizbollah, som ikke må forveksles med Hizbollah i Libanon, har ikke bekreftet dette.

Les også: 

USA har startet gjengjeldelses­angrep i Syria

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.