Nytt

Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi ble utnevnt i oktober i 2018, etter nesten seks måneders tautrekking i etterkant av valgene i mai. Nå kan en forvente nye uker og måneder med fortsatte demonstrasjoner og ny tautrekking, der nabolandet Iran vil være den viktigste faktoren. Foto: Iraq.gov/Facebook

Etter press fra sjiaenes åndelige leder i Irak, Ayatollah Ali Sistani, annonserte Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi fredag ettermiddag at han vil søke avskjed. Avgangen kommer etter noen av de blodigste døgnene under demonstrasjonene som har pågått i snart to måneder.

Uttalelsen kom på Abdul-Mahdis egen Facebook-side og ble møtt med jubel av demonstranter som fortsatt holder stand i flere irakiske byer. Den fargerike shia-lederen Muqtada al-Sadr, som har den største blokken i den irakiske nasjonalforsamlingen, fikk ikke flertall for sitt krav da han i oktober forsøkte å tvinge Abdul-Mahdi og regjeringen til å gå av. Den gang var det lederen av de iransk-støttede folkemilitsene (Hasd ash-Shaabi), Hadi al-Amiri, som hindret at forslaget fikk flertall.

Men etter at Ayatollah Ali Sistani – via sin stedfortreder – i fredagsbønnen oppfordret nasjonalforsamlingen til å trekke sin støtte til regjeringen, hadde i realiteten ikke Abdul-Mahdi noe valg.

– Tatt i betraktning de vanskelige omstendighetene som landet går gjennom, og på grunn av det som ser ut til å være en tydelig manglende evne hos relevante myndigheter til å bevare folks rettigheter og stoppe blodsutgytelsene, så bør parlamentet som den nåværende regjeringen har sprunget ut av gjennomgå alternativene sine, og oppføre seg på en måte som Iraks interesser krever og redde blodet til sine barn, sa Sistani i en fredagspreken, fremført av hans stedfortreder, Ahmed al-Safi. (Rudaw)

De siste dagene har vært noen av de blodigste døgnene i demonstrasjonene, som nå har vart i snart to måneder. Natt til torsdag ble det iranske konsulatet i Najaf satt i brann, og i etterkant av dette har irakiske sikkerhetsstyrker skutt og drept minst 40, mens mer enn 500 demonstranter er skadet.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.