Nytt

Irans mann: Den tidligere marxisten som ble Khomeinis venn, Adil Abdul-Mahdi, har nå blitt utpekt som Iraks nye statsminister. Foto: By LaGrandeOurs commons.wikimedia

Iran-vennlige krefter i Irak har trukket det lengste strået i maktkampen som har utspilt seg siden valget i mai.

Dragkampen om hvem som skal danne ny regjering i Irak tok en uventet vending tirsdag kveld, da den nyvalgte presidenten Barham Salih ba den tidligere oljeministeren Adil Abdul-Mahdi om å danne ny regjering.

Den 76 år gamle shia-politikeren Adil Abdul Mahdi er tidligere visepresident, finansminister og oljeminister i Irak. Han er en franskutdannet økonom som startet sin politiske karriere i det irakske kommunistpartiet på 1960-tallet.

Etterhvert som kommunistpartiene i Irak ble stadig mer og mer splittet, engasjerte han seg for Ayatollah Khomeini, som i en periode på 1970-tallet hadde politisk asyl i Frankrike. Han tok etter hvert skrittet fullt ut og ble raskt et prominent medlem av Iraks høyeste islamske råd (ISCI). Denne grupperingen var forbudt av Saddam Hussein, og fikk derfor tilhold hos Khomeinis regime i Iran.

Mange irakere har aldri tilgitt ISCI for at de deltok på iransk side i den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak (1980-88). ISCI har beholdt tette bånd til Iran, og selv om Abdul Mahdi så sent som i forrige måned avviste at han kunne være en kandidat til å bli ny statsminister, har han nå fått jobben med å danne ny regjering.

Oppdraget han nå har fått tyder på at Abdul Mahdi har fått en stilltiende velsignelse av shia-muslimenes mest respekterte, åndelige leder i Irak, Ayatollah Ali al-Sistani. Det må også sees som at de mest Iran-vennlige kreftene i Irak har trukket det lengste strået i maktkampen som har utspilt seg innen shia-partiene siden valget i mai i år. USA har lenge operert i kulissene for at den sittende statsministeren Haydar al-Abadi skulle få fortsette.

Adil Abdul-Mahdi har nå 30 dager på seg, innen han må presentere sin regjering for godkjennelse i den irakske nasjonalforsamlingen.

http://www.rudaw.net/english/middleeast/iraq/02102018