En skadet demonstrant bæres bort fra en protest under et portforbud i Bagdad den 4. oktober 2019. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / Scanpix.

Dødstallene etter fire dager med demonstrasjoner i Irak har nå steget til 47. Demonstranter krever nå statsministerens avgang, og får støtte av sjiaenes øverste, religiøse autoritet, Ayatollah Sistani.

Torsdagens portforbud har ikke hatt noen virkning. Demonstrasjonene fortsetter med uforminsket kraft, over hele Irak, unntatt den kurdiske delen i nord.

Statsminister Adel Abu Mahdi kalte demonstrantenes krav for rettferdige i en tale i dag, og sa seg villig til å gjennomføre sterkere tiltak mot korrupsjonen i landet. Men, som ventet hadde det liten virkning på demonstrantene, som har hørt de samme lovnadene fra hver enesste statsminister etter Saddam Husseins fall i 2003.

Når så den snart 90-årige Stor-Ayatollah Ali al-Sistani også kommer med en sjelden offentlig fremtreden, der han skarpt kritiserer alle de irakiske lederne for deres manglende oppgjør med korrupsjon, er det et klart tegn på at demonstrasjonene er i ferd med å komme ut av kontroll.

He has called on the Iraqi government to heed the protesters’ demands «before it is too late».

In a letter read out by his representative Ahmed al-Safi during a sermon in the holy city of Kerbala, Sistani described the deaths from the protests as «sorrowful», and maintained that the government has not «achieved anything on the ground».

«Lawmakers hold the biggest responsibility for what is happening,» Sistani said.

He also said the government «must do what it can to improve public services, find work for the unemployed, end clientelism, deal with the corruption issue and send those implicated in it to prison».  (Al-Jazeera)

Observatører vi har snakket med i Erbil i dag, frykter demonstrasjonene vil føre til regjeringens fall, og i verste fall en borgerkrig som vil «få krigen i Syria til å se ut som en bagatell»!

“They are shooting live fire at the Iraqi people and the revolutionaries. We can cross the bridge and take them out of the Green Zone!” a man shouted to Reuters TV.

“Abdul Mahdi, they will cross the bridge. You better resign. Resign. The people demand the fall of the regime!” he shouted as the crowd behind him took up a chant that swept the Middle East during popular uprisings across the region in 2011: “The people demand the fall of the regime!” (Reuters).

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂