Kommentar

De kristne i Irak er redde. Også muslimene frykter at angrepet på flere kirker i Bagdad og Mosul er illevarslende.

Det er nok en demonstrasjon av at terroristene tenker ut den mest destruktive måten å skade samfunnet på. Det er det som skremmer folk, for den som opplever det på kroppen, merker den destruktive viljen.

Dette er terror i sin svarteste form. Skulle disse folkene vinne frem, er det bare fantasien som setter grenser.

De kristne teller på knappene om de skal dra. Etter Saddams fall har mange allerede gjort det. Det var 1 mill. kristne i Irak, nå er det 800.000.

Det vil være et svært dårlig signal og svekke selvtilliten. Det ligger nok bak når muslimske ledere, med al-Sistani i spissen, fordømte angrepene.

Man tror det er Zarqawi som står bak. Men det lurer en liten tvil. Kan det være lokale ekstremister som ønsker de kristne ut? Det er stadig angrep på alkoholutsalg, frisørsalonger og musikksjapper. De kristne assosieres med vestlige kontakter.

On Monday, leaders from nearly every major Muslim group, Sunni and Shiite alike, spoke out forcefully against the bombings, in what amounted to a call for national unity against what they said were terrorists aimed at pulling the country apart.

The most revered Shiite leader, Grand Ayatollah Ali al-Sistani, leader of the Supreme Council for the Islamic Revolution in Iraq, described the bombings as «criminal actions» and called on the new Iraqi government to end such violence.

«We confirm the necessity of respecting the right of Christians and other religious minorities and their right to live in their country, Iraq, in security and peace,» Ayatollah Sistani, who communicates publicly only on matters he regards as vital, said in a statement.

There were similar words from the Muslim Scholars Association, a relatively moderate group of Sunni Muslims which nonetheless has ties to the insurgency here. Even Moktada al-Sadr, the rebel Shiite cleric whose militia is thought to be responsible for many of the attacks on liquor stores, condemned the bombings.

Mest lest

Les også