Gjesteskribent

Motsetningene mellom shiaer og sunnier i Irak er ikke like sterke. Men nå har konflikten blusset opp igjen i Libanon. Det ser ut til å være foranledningen for et meget skarpt angrep på shiaene som Youssef al-Qaradawi avleverte i et intervju 9. september. Han fikk svar av shiaenes åndelige leder i Libanon, storayatollah Mohammed Husseiin Fadlallah.

Qaradawi ikke bare anklaget shiaene for kjetteri, han de også forsøker å infiltrere sunni-samfunnene. Fadlallah trodde ikke sine egne ører og anklaget Qaradawi for å spre «fitna» – splid. Qaradawi svarte at det var sunniene som ville overleve historisk. Shiaene var et feiltrinn. Stort mer arrogant er det vanskelig å bli.

Shia-islamske Hizbollah vant stor goodwill og beundring i den islamske verden under krigen med Israel i 2006. Den er nå blåst bort etter at shia-milits sloss med sunni-milits i Libanon i mai. Mange ble drept og hevndrapene har fortsatt. Sunniene er i mindretall i Libanon, shiaene dominerer. De er dessuten støttet av Iran, og omfatter dermed de to elementene som skremmer sunniene: sekteristiske shiaer og Irans maktambisjoner.

The verbal clash between the clerics started with a Sept. 9 interview that al-Qaradawi gave to Egypt’s independent newspaper Al-Masri Al-Youm.

«Shiites are Muslims but they are heretics and their danger comes from their attempt to invade the Sunni society,» said the Egyptian-born cleric, who lives in Qatar. «They are able to do that because of their billions (of dollars) and trained cadres of Shiites proselytizing in Sunni countries.»

«In this period, we should protect the Sunni society from the Shiite invasion,» added al-Qaradawi, who is widely respected throughout the Middle East and has a popular weekly TV show on Islamic law on the Arab satellite channel Al-Jazeera.

A few days later, Fadlallah responded in the Kuwaiti newspaper Al-Rai Al-Amm. «If what has been attributed to Sheik al-Qaradawi is true, then this amounts to fitna,» he said.

Al-Qaradawi replied with a statement saying: «We Sunnis know that we are the only group that will survive. All other (Muslim) groups have been involved in heresy.»

Qaradawi har deltatt i mange dialog-forsøk med shiaer og også kristne. At han gikk så hardt ut, forbauset og sjokkerte mange.

Kommentatorer sier han blottlegger holdninger som ikke lenger er gangbare. Ingen kan si han representerer den sanne versjon av islam.

Ibrahim Bayram, a political analyst at Lebanon’s leading newspaper, An-Nahar, said Wednesday that he found al-Qaradawi’s statements strange, «because he is considered a moderate cleric and he used to call for closer relations between Sunnis and Shiites.»

«The time when any cleric can decide who is a Muslim, and who is not, is gone,» Bayram said.

Mideast countries are overwhelmingly Sunni, except for Iraq, Iran and Bahrain, which have Shiite majorities. Shiites also are the largest single community in Lebanon, which has numerous ethnic and religious groups.


Clerics’ debate underlines Sunni-Shiite divide