Kommentar

Shiaene i Irak følger kurdernes eksempel og vil ha selvstyre i sør. Kurderne skal få Kirkuk og deres peshmarga-milits anerkjennes som sikkerhetsstyrke i Kurdistan. Sunniene føler seg overkjørt. Oljen ligger i nord og sør, hos kurderne og shiaene.

Disse oppsiktsvekkende krav og resultater kom frem i rådet som utarbeider forslag til ny grunnlov for Irak. Kravet om shia-selvstyre i sør kan torpedere en avtale. Et utkast skal ifølge timeplanen legges fram for nasjonalforsamlingen mandag.

Kravet fra shaiene er seriøst ment. Det ble fremsatt av Abdul Aziz al-Hakin torsdag, etter samtale med storayatollah Ali Sistani i Najaf.

Thursday’s call from leading Shiite politician Abdul Aziz al-Hakim for autonomy in Shiite areas of south and central Iraq angered Sunni Arab leaders who said it could derail the entire political process.
«We are shocked and scared by the demand for autonomy as expressed by my Shiite brothers,» said Salah al-Motlag, a key Sunni member of the constitutional drafting committee.
«The timing of the demand is wrong with just three days left to go for the deadline. Such demands can delay the constitution and Iraq could be without a constitution for another year.»
Some Shiite politicians have previously made calls for autonomy in the south and center of the country, but it was the first time that Hakim, a former exile in Iran who headed the victorious Shiite alliance in January elections, had lent such explicit support.
His comments came after meetings in Najaf Wednesday with Shiite spiritual leader Grand Ayatollah Ali Sistani and radical cleric Moqtada al-Sadr. (afp)

De skriftlærde oppfordret fredag de troende i sunni-moskeene til å motsette seg forslaget om shia-autonomi med nebb og klør.

«There is a conspiracy and a scheme to split our country,» a Sunni cleric, Sheik Mahmoud al-Sumaidie, told his followers at the Umm al-Qura mosque in Baghdad. «That is what our enemies want from us.» (nytimes)

Like oppsiktsvekkende er det at grunnlovskomiteen har blitt enig om å gi den oljerike byen Kirkuk tilbake til kurderne. Ikke eksplisitt, men i realiteten. Saddam drev arabisering av de oljerike byene i nord, og kurderne måtte flytte ut av Kirkuk, slik at den fikk arabisk flertall. Nå heter det at forholdene skal normaliseres innen 15. desember. Det betyr at 5.000-10.000 arabiske familier må flytte.

Det er en stor seier for kurderne, som blant annet Tyrkia vil ha svært liten sans for. Kontroll over oljen vil gjøre Kurdistan sterkt og uavhengig.

Men hva skal de foreta seg? Kurdernes milits ble samtidig anerkjent som statlig ordensmyndighet.

Sunniene frykter at alliansen kurdere/shiaer gjør dem til tapere. De har en mulighet for å torpedere en forfatning de ikke liker: Ved folkeavstemningen faller forslaget hvis 2/3 flertall i tre provinser stemmer mot. Sunniene er i flertall i tre provinser. Denne klausulen var noe kurderne fikk gjennom under Paul Bremer. Nå kan sunniene bruke den.

Problemet for sunniene er at de har et mindset som detronisert herskerklasse. Et dårlig utgangspunkt.

That Iraq is divided into cantons is what the Jews and our enemies want,» said Sheikh Mehdi Al-Sulaimi, a member of the influential Association of Muslim Scholars, during Friday prayers at the group’s 2_kommentar mosque in Baghdad

Men frykten for at to autonome regioner med oljeressurser kan bety oppsplitting av landet, er reell. Det samme er faren for borgerkrig.