Kommentar

Najaf og Karbala, de to hellige shia-byene, var hjemsøkt av forferdelige angrep på vanlige troende idag. Hensikten er åpenbart å skremme shiaene fra å delta i valget, og skape frykt og kaos slik at valget blir utsatt.

Lite tyder på at de vil lykkes med det. Allawis regjering og ikke minst shia-lederskapet vet at det ville være det rene selvmord.

Men de blodige angrepene kan også tolkes som desperate handlinger. Å angripe sivile i de to hellige byene vinner neppe særlig mange «hearts and minds» for opprørerne. Det faller kanskje ikke i særlig god jord blant ikke-shiaer. De som ser dem må tenke: hva blir fremtiden hvis disse menneskene skulle få overtaket? Det går an å se på angrepene som et tegn på svakhet, som desperasjon. Irakerne vil stemme. De har ventet på det i 70 år, minst. Det er det første frie valg i noe arabisk land. Det er mange krefter som ønsker å forhindre det.

Terroristene viser en blodtørstighet uten sidestykke. Når du angriper begravelsesfølger skyr du ingenting.

The bombings in Najaf and Karbala, predominantly Shiite cities 45 miles from each other south of Baghdad, came just over an hour apart. The first was a suicide blast that ripped through minibuses parked at the entrance of to Karbala’s 2_kommentar bus station, followed by a car bomb in a central Najaf square crowded with people watching a funeral procession attended by the city police chief and provincial governor.

The Najaf car bomb detonated in central Maidan Square where a large crowd of people had gathered for the funeral procession of a tribal sheik — about 100 yards from where Gov. Adnan al-Zurufi and police chief Ghalib al-Jazaari were standing. They were unhurt.

Hospital officials said 47 people were killed and at least 90 others wounded in the blast, which went off about 400 yards from the Imam Ali Shrine, the holiest Shiite site in Iraq

The Karbala blast destroyed about 10 passenger minibuses and set ablaze five cars outside the crowded Bab Baghdad bus station. Hospital officials said 13 people were killed and 33 injured.

It was Karbala’s second bombing in a week. On Wednesday, a bomb exploded at the city’s gold-domed Imam Hussein Shrine, killing eight people and wounding 40 in an apparent attempt to kill a top aide to Iraq’s most powerful Shiite cleric, Grand Ayatollah Ali al-Sistani.

Det er ingen tvil om at terroristene ville drept Sistani selv, hvis de kunne komme til.

Les også

Krigen mot shiaene -
-
-
-
-
-
-
-

Mest lest

Les også